Poleg tatov in vlomilcev na delu tudi migranti

V prazničnih časih policija beleži povečano število kriminalnih dejanj vlomov in tatvin, v noči na četrtek pa so ilegalni migranti v Ilirski Bistrici vlomili v hišo, kjer jih je pri dejanju zalotil lastnik.

Prazniki so idealni čas za tatove in vlomilce, kar potrjuje tudi uradna statistika. Svoja bivališča puščamo prazna zaradi obiskov, zabav ali potovanj, te odsotnosti pa nepridipravi nato izkoriščajo za vlom in krajo naše lastnine.

Kriminalci se na večje tatvine navadno pripravljajo dlje časa, tarčo opazujejo več dni vnaprej. Zato vam svetujemo, da s svojimi dejanji čim bolj onemogočite izbiro vašega prebivališča za morebitno tarčo.

  • Ne oglašujte svoje lokacije ali planirane odsotnosti na socialnih omrežjih, saj s tem morebitnim zlikovcem ponujate okno priložnosti, ko jih pri delu nihče ne bo motil.
  • V primeru daljše odsotnosti naj sosedje opazujejo vaše bivališče in občasno izpraznijo poštni nabiralnik.
  • Pred odhodom preverite, da so zaprta okna in zaklenjena vrata bivališča, za svetila pa lahko uporabite časovna stikala in tako ustvarite videz, da so v hiši prisotni prebivalci, kljub vaši odsotnosti.

Na delu tudi migranti

V noči na četrtek so na PU Koper prejeli prijavo moškega iz Ilirske Bistrice o vlomu v zasebno hišo. Po poročanju medijev, je policija na kraju zločina pridržala enega izmed treh osumljencev, ilegalnega migranta iz Libije, ki pri sebi ni imel dokumentov, ostala dva pa sta pobegnila. Kasneje je policija izsledila drugega izmed osumljencev, migranta iz Alžirije, oba pa so po prošnji za azil namesto na zaslišanje odpeljali v azilni dom.

Sebastjan J