Pokukajte v oddajnik na Nanosu

TV oddajnik na Nanosu, foto: tic-nanos

Danes bo do 14. ure svoja vrata za obiskovalce odprl RTV oddajnik Nanos, kjer si boste pod strokovnim vodstvom lahko ogledali delovanje oddajnika in si ogledali napredek tehnologije skozi leta.

Oddajnik Nanos

Končan leta 1955 je oddajnik na Nanosu najprej pričel z oddajo radijskih programov, dve leti kasneje pa še italijanske televizijske programe. Leta 1962 je bil oddajnik prenovljen v namenski objekt, Nanos pa je po pridružitvi JRT skupini Evrovizije Jugoslavijo prek Italije povezoval z Evropo. Konec leta 1970 so se pričela testna oddajanja programa TV Koper, katere so spremljali tudi na območju Italije. Barvno oddajanje TV programa na Nanosu pa je bil poleg francoskih (1967) in avstrijskih (1969) barvnih oddajnikov tudi razlog za prehod Italije na barvno oddajanje TV programa.

Prvi izmed treh oddajnikov

Nanos bo prvi oddajnik, ki bo v tem poletju odprl svoja vrata. Svoja vrata bosta odprla še, v začetku Septembra oddajnik Kum, konec pa Pohorje. Za najbolj vnete obiskovalce, ki se boste povzpeli na vse tri oddajnike in zbrali vse tri žige na posebnem kartončku, boste prejeli praktične nagrade.

Sebastjan J