Podpredsednik stranke Konkretno volivcem: “Ne nasedajte prijaznim obrazom in pretirani samozavesti”

Podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca. FOTO: Nova24TV

“Upam, da  prijazen obraz, visokoleteče debate, obljube, pretirana samozavest brez podlage v znanju in izkušnjah ne bodo prinesli ugodnega volilnega izida za nekatere, ki so že v preteklosti pokazali, da so paradni konji, dokler parada ni končana. Ko pa je parada dokončana, pa gredo ti konji naravnost v salame,” je v oddaji Komentar s primerjavo nekaterih trenutnih političnih akterjev Alojz Kovšca, podpredsednik stranke Konkretno, volivce pozval k postavljanjem pravih, konkretnih vprašanj strankam v predvolilnem času.

 

“V preteklosti smo preizkusili marsikakšen recept za uspeh na volitvah, nekatere stranke so nastale tik pred volitvami, izkoristile so možnost netransparentnega financiranja kot družbena gibanja, za svoje politično delovanje so pridobivala tudi sredstva iz javnih zavodov, sredstva od gospodarskih družb v državni lasti in se v zadnjem hipu prelevile v politične stranke, nastopile legalno in legitimno na volitvah z minimalnim volilnim proračunom in doživele velik uspeh,” je dejal Alojz Kovšca, ki meni, da so to izpete zgodbe in da bo tokrat potrebno narediti kaj drugače.

Nadaljuje, da se nekatere stranke že vnaprej odpovedujejo možnosti sodelovanja z vsemi, čeprav javno govorijo, da so odprti za sodelovanje in izrazijo pripravljenost na sklepanje kompromisov, maske pa padejo, ko pride do tega, s kom in na kakšen način, “takrat ugotovimo, da je slovenski politični prostor zelo jasno razdeljen”. Po njegovem mnenju gre za navidezno delitev, ki jo definira kot “delitev na tiste, ki so z Janezom Janšo, oziroma stranke, ki z njim sodelujejo, in na tiste, ki z njim in njegovimi podporniki v tem mandatu ne želijo sodelovati”. Da so razlike med strankami tako na opozicijski tako kot na koalicijski strani, se mu zdi normalno, saj vsi jemljejo iz istega “volilnega lončka”.

Ponovno imamo situacijo z “novim” obrazom
Problem slovenskega političnega prostora pred aktualnimi volitvami podpredsednik stranke Konkretno vidi v tem, da “smo v preteklosti dobili mnoge nove obraze, ki se niso znali primerno postarati oziroma kljub enemu mandatu niso znali izginiti v analih politične zgodovine. Tako novi obrazi počasi starajo, se umikajo iz političnega prizorišča, nastajajo vedno novejši obrazi in eni so drugim konkurenčni, še posebej zato, ker do sedaj noben novi obraz ni uspel izpolniti volilnih pričakovanj, ki so jih med volivce zasejali mainstream mediji in tisti, ki so te nove obraze sponzorirali. Tako imamo tudi sedaj situacijo z novimi obrazi, ki to niso, ampak so reciklirani, prehajajo iz politike v državno gospodarstvo in obratno, imamo nekaj zelo nenavadnih napovedanih sodelovanj med tistimi, ki se še do včeraj niso zmogli pogovarjati niti znotraj iste strani, iste politične opcije, iste vlade, ampak vse za oblast, vse za zmago”, je dejal.

Kljub razlikam je potrebno najti skupni cilj, kompromis
Stranka Konkretno je povezana v Povežimo Slovenijo in Kovšca pojasni, da je njihov skupni cilj blaginja države, naroda in napredek, vendar je ozadje stranke Konkretno bolj specifično, saj predstavlja interese gospodarstva. Ker tako Kovšca in predsednik stranke Konkretno, Zdravko Počivalšek, prihajata iz gospodarstva, je cilj omenjene stranke zagotoviti predvsem dobro gospodarsko okolje in posledično finančno stabilnost države. Kot drugo najmočnejšo stranko izpostavi SLS, ki zagovarja interese podeželja, s tem pa poudari morebitnost konfliktov med njimi in stranko Konkretno ravno zaradi različnih interesov. Naslednja stranka so Zeleni, ki lahko nasprotujejo ciljem tako prvi in drugi stranki. Kovšca s tem želi poudariti raznolikost vseh povezanih v gibanju Povežimo Slovenijo in pove, da se skupaj podajajo na volitve z globokim prepričanjem, da jim te razlike lahko uspe premagati, kljub različnim interesom, pa vendar s skupnim kompromisom, na podlagi katerega se bodo uspeli poenotiti v dobro Slovenije. Pri tem trdi, da se bodo po uspešnem dogovoru znotraj gibanja lahko dogovarjali tudi z drugimi akterji v političnem prostoru. “Naš cilj je v slovensko politiko vnesti malo več kompromisa, malo več razumevanja, malo več kulture dialoga, kjer drug drugega ne bomo le slišali, ampak tudi uslišali, razumeli, spoštovali in pripravili na poteze, ki so včasih v našo škodo, ampak v skupno korist.” je dejal.

Volivci naj postavijo konkretna vprašanja strankam
Kovšca si želi, da bi slovenska javnost skozi predvolilno dogajanje znala politiki zastaviti prava vprašanja, pri tem pa ne misli na ideološka vprašanja, ampak na konkretna vprašanja, ki determinirajo kakovost državljanov Slovenije, pri čemer izpostavi prehranjevalno samozadostnost, primernost kmetijske politike in ali smo v EU sposobni ohraniti svoje kmetijstvo in prehranjevalno samozadostnost na nivoju varnosti tudi v času krize. “Prepričan sem, da se v Sloveniji da drugače. Prepričan sem, da z izključevanjem ne bomo prišli daleč. Prepričan sem, da vsakokratna receptura izumljanja novih obrazov, ki se držijo kot pijanec plota starih politik, ne bodo pripeljale do bistvenega izboljšanja.” je še dejal.

Tanja Brkić/Nova24TV