Pod Bržanom Koper z vse manj kopališči

Rdeča zastava na slovenski obali prepovedujejo kopanje v morju, foto: STA

Če je bila za zaprtje prvega, Olimpijskega bazena Koper kriva obnova in odprava napak ob izvedbi investicije, je kopališče v Žusterni zaprla kanalizacijska voda s človeškimi izločki.

To pa ni prvič, da je bila ena izmed plaž na slovenski obali zaprta zaradi izlitja kanalizacijske vode v morje.

Rdeča zastava

Olimpijski bazen Koper je Javni zavod za šport Koper zaprl letos, 15. Junija zaradi rednih obnovitvenih del in odprave napak, ki so nastale pri izvedbi investicije.

Saga s kopališčem v Žusterni se je pričela s sanacijo kanalizacijskega omrežja, katerega je Marjetica Koper pričela v torek, 30. Julija. Prvi alarm je v petek dopoldne glede onesnaženja morja oznanil Milan Krek, predstojnik koprske enote inštituta za javno zdravje. Na kopališču so takoj dvignili rdečo zastavo, v veljavo pa je stopila prepoved kopanja.

Uporabniki plaže v Žusterni, ki so se tam zadrževali v dneh pred dvigom rdeče zastave pa že poročajo o zdravstvenih težavah, kar so potrdili tudi državni mediji.

Kopanje na kopališču v Žusterni in na odseku do vključno Moleta odsvetuje tudi ARSO, območje pa bo za kopanje ponovno odprto ob dveh zaporednih vzorcaih, ki bosta pokazala parametre znotraj dovoljenih meja.

Ciklični pojav človeških iztrebkov na slovenskih plažah

Letošnji usrani pripetljaj v Žusterni pa ni niti prvi, niti edini tak pripetljaj na slovenskih plažah, saj so zaradi prisotnosti človeških iztrebkov v morju že večkrat zaprli slovenske plače v preteklosti. Kopališče v Žusterni pa je bilo vedno na udaru. Tudi direktor javnega zavoda za šport Koper Duško Madžarović je za medije potrdil, da je neprijeten vonj na plaži vedno prisoten.

»Odraščal sem na tej plaži in vonj je vedno prisoten,… pri nas, v našem narečju, vedno nekaj ‘duva’.«

Uredništvo