Počivalšek poslancem, ki so glasovali za interpelacijo Simonitija, postavil ultimat

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek. FOTO: Twitter/Zdravko Počivalšek

Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo, saj je v Državnem zboru uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je od 83 navzočih poslancev glasovalo 43, proti jih je bilo 40. Interpelacija bi uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev. “Glasovanje o interpelaciji je pokazalo, da opozicija še vedno nima glasov za rušenje vlade. Naši poslanci, ki so interpelacijo podprli navkljub koalicijski pogodbi, pa se bodo morali odločiti, ali se še vidijo v naši stranki SMC ali ne. Na dveh stolih ne bodo mogli sedeti,” pa je podporo interpelaciji s strani Igorja Zorčiča, Janje Sluge in Branislava Rajića komentiral predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

 

Opoziciji vložena interpelacija ni uspela, saj jo je minister Vasko Simoniti uspešno prestal. Za interpelacijo je glasovalo 43 poslancev, proti interpelaciji 40. Za uspešno izvedeno interpelacijo bi morale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB prejeti še najmanj tri glasove.

Tako tudi tretja zaporedna interpelacija vlade, tokrat ministra Simonitija, ni uspela. Minister prejema čestitke za prestano interpelacijo in si želi nadaljevanje dobrega dela. “Čestitke ministru in uspešno delo še naprej v smeri razvoja in rasti kulture. P.S. Leva opozicija, očitno vedno tudi v tretje ne gre rado,” je zapisal poslanec Jure Ferjan.

“Vasko Simoniti, minister za kulturo, ki uničuje kulturo in kulturnike, ni padel. Potrebnih bi bilo 46 glasov. Vseeno je rezultat spodbuden, trije glasovi več na naši strani kot na vladni. Konec ni več daleč,” pa je prepričan koordinator stranke Levica Luka Mesec.

V mandatu aktualne vlade so bile lani vložene še tri interpelacije, letos pa dve. Uspešno so jih prestali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec niso glasovali, ker je pred tem odstopila sama.

Po dvodnevni razpravi je postalo jasno, da ima minister dovolj veliko podporo, kljub nameram nekaterih poslancev iz koalicije, da ga ne bodo podprli. Tekom 18-urne razprave, ki jo je DZ opravil v dveh dnevih, ni bilo popolnoma jasno, saj iz mnenj poslancev ni bilo razbrati, kam se bo nagnila tehtnica. Rezultati glasovanja so pokazali, da so za interpelacijo glasovali trije poslanci SMC (Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić) in poslanec DeSUS (Jurij Lep). Proti je glasoval Robert PolnarFranc JuršaIvan Hršak in Branko Simonovič pa niso glasovali.

Koalicija je zavrnila navedene očitke in izpostavila najvišji proračun do sedaj
Koalicijski poslanci pa so na seji večkrat izpostavljali, da si je priboril najvišji proračun za kulturo doslej. Zavračali so navedbe opozicije o nesvobodnih medijih in pritiskih na novinarje, v primeru odvzema statusa samozaposlenega raperju Zlatku poudarjali, da gre za običajen upravni postopek, ki je sicer po sodbi sodišča v ponovni obravnavi na ministrstvu, v primeru nevladnikov na Metelkovi pa, da ne gre za deložacijo. Niso se strinjali, da Simoniti ne vodi dialoga. Tudi sam je vse očitke predlagateljev zavračal, sicer pa jih je v odgovoru na interpelacijo zapisal na 130 straneh.

Sara Rančigaj/Nova24 TV