Po včerajšnjem Utripu novinar Možina odgovarja Fajonovi: RTV ni vaša

Novinar in zgodovinar Jože Možina. FOTO: Zaslonski posnetek Nova24TV

Avtor včerajšnjega Utripa, predvajanega na RTV Slovenija dr. Jože Možina, ki je razhudil slovensko levico z objavo zgodb preživelih prič pokola v Dražgožah,  se je odzval na zapis predsednice SD Tanje Fajon. Ta je namreč Možini in urednici informativnega programa Jadranki Rebernik očitala, da so iz  RTV naredili vladni servis in da vsebina Utripa ni bila v javnem interesu. Možina zdaj prek twitterja Fajonovi sporoča, da njen grob politični napad in sramotenje novinarja RTV razgalja njeno protidemokratično dvoličnost, ki pa da ne bo ostala brez posledic. Ob tem je referiral tudi na vodjo posebne evropske ekspedicije o ugotavljanju stanja na področju medijev v Sloveniji, nizozemsko političarko Sophie in’t Veld.

 

“Javni servis = vladni servis. RTV Slovenija, sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ni deluje več v javnem interesu,” je zapisala Fajonova na twitterju.

Novinar in zgodovinar dr. Jože Možina, tudi avtor knjige Slovenski razkol, nekdanji sodelavki na RTV, ni ostal dolžan. “Tanja Fajon, vi niste javni interes, vaš grob politični napad in sramotenje novinarja RTV razgalja vašo strašljivo protidemokratično dvoličnost, ki ne bo brez posledic, a ne Sophie in’t Veld,” je bil ogorčen Možina. Nato je še dodal: “Naj vam bo jasno, RTV je javna ne vaša. In ne bo popuščanja, ko gre za svobodo medijev in resnico!”

Možina se je sicer že včeraj zahvalil svojim sledilkam in sledilcem za pohvale, ki jih je bil deležen na račun omenjene oddaje. “Ganile so me vaše tako številne pohvale. In to zato, ker le dokazujejo kakšno opustošenje za ugled RTV Slovenija je pustilo enoumje zadnjih let, da ena taka oddaja – droben prispevek k nazorski pluralnosti – zbudi tako pozornost,” je zapisal.

Inštituta 8. marec ne zanima interpretacija zgodovine
Možina je sicer razburil številne levo usmerjene. Oglasil se je filozof Boris Vezjak, ki je na svojem blogu zapisal, da je Utrip prvič po nekaj letih izpeljal politično pravoverni Jože Možina, ki ga zelo očitno naveza Areh – Rebernik poriva za prvega novinarja javne radiotelevizije.

“Je v polnem pomenu besede politikantski zmazek, izdelek v funkciji dobrikanja političnemu režimu in po vseh novinarskih standardih škandalozen. V njem je Možina že čisto osebno obračunal z Dražgošami, jih razglasil za zgodovinsko pravljico in zlagani mit, se pri tem skliceval na skrbno izbrane priče, ki jih je posnel v svojih poprejšnjih intervjujih. Oddaja, ki je dolga desetletja namenjena tedenskemu pregledu tekočega dogajanja, je bila tokrat v čisto drugačni ideološki funkciji njegovega boja proti zgodovini, NOB, partizanstvu in spopada z njemu neljubo resničnostjo,” se je hudoval Vezjak.

Novinarka RTV Mojca Pašek Šetinc, ki občasno prav tako pripravlja Utrip, in je bila v preteklosti tarča jeze desne strani tvitosfere, pa je na svojem Facebook profilu delila objavo Inštituta 8. marec pod vodstvom Nike Kovač, kjer so sporočili Jožetu Možini, da jih ne zanima zgodovina in da jih v njihovi politični kampanji zanima samo prihodnost. “Ne zanima nas tvoja interpretacija zgodovine, ne bomo pojasnjevali svoje. Mi hočemo prihodnost,” so zapisali in ob tem obsodili fašizem in nacizem.

 

Razburilo je tudi razmišljanje novinarke Dela Maje Prijatelj, ki je zapisala sledeče: “Še en intervju z Janšo na RTVSLO, še ena odpoved Tarče, še en utrip Možine, pa bom resno razmislila o odpovedi naročnine RTVSLO. Kakšna radikalna predaja je to, kakšno sprevračanje zgodovine – nazadnje bodo partizani krivi za nemški pokol v Dražgošah. Se bo kdo na tv temu uprl?” 

Vir: Nova24TV