Plaža v Luciji ima letos prvič modro zastavo

Fotografiji: JP Okolje Piran

Kopalna sezona se je v piranski občini začela 15. junija z odprtjem Centralne plaže Portorož, kjer je danes že štiriindvajsetič zaplapolala modra zastava, ki pomeni evropski okoljski znak ekološke ozaveščenosti in kakovosti kopalne vode. To je letos prvič prejela tudi plaža Lucija, ki bo začela uradno obratovati čez 14 dni.

 

Na centralni portoroški plaži bo letos veljal podoben režim kot lani: 380 senčnikov z ležalniki bo razporejenih na razdalji 4,5 metra, obvezno bo razkuževanje in ohranjanje medsebojne razdalje, na ukrepe za preprečevanje okužb s koronavirusom pa bodo opozarjali štirje reševalci iz vode. Pred sezono je Okolje Piran na kopenskem delu na novo zasejalo travo in na pomolih namestilo nova stojala za stopnice ter zamenjalo obrabljene pohodne deske.

Večja obnovitvena dela potekajo na plaži Lucija, ki bo uradno odprta 1. julija, sporočajo piranski občinarji. “Najzahtevnejši poseg je bila izravnava in povišanje dotrajane betonske površine pod nekdanjo restavracijo Taverna, ki jo je morje v času plime zalivalo in je bila spolzka ter nevarna za kopalce. Travnato območje bo opremljeno s senčniki in ležalniki enake kakovosti kot na centralni plaži Portorož, poskrbljeno pa bo tudi za varnost in za sanitarije,” so zapisali na spletni strani občine.

Del ponudbe predstavlja tudi plaža hotela Kempinski Palace Portoroz, kjer bo na voljo 120 ležalnikov in 18 kaban. “Lani je bilo naše premierno leto, kar se tiče upravljanja s plažo Palace, delom Centralne Plaže Portorož – velika zahvala gre ekipi Okolja Piran, ki so nam pomagali s svojim dolgoletnim znanjem glede upravljanja s plažo,” je povedal Kai Behrens, generalni meneđer hotela. Plaža ostaja odprta za vse obiskovalce, na razpolago je najem luksuznih kaban ozitoma baldahinov za dve osebi ali ležalnikov ter senčnikov.

Tiskovna konferenca ob začetku kopalne sezone.

Poleg gostinske ponudbe bo na osrednji portoroški plaži, kot smo že poročali, na voljo brezplačna izposoja bralnega gradiva, možen bo najem športnih rekvizitov. Ob četrtkih bo organizirana brezplačna joga, za otroke so v morju postavili napihljiva igrala. V avgustu bo goste na plaži animirala ekipa Radia Capris.

Okolje Piran v vroče poletje vstopa še z glasbenim videospotom Naj traja. Da okoljska zavest in odgovorno ravnanje v času počitnic ne bi šla v pozabo, je piransko komunalno podjetje z lokalnima raperjema Ivanom Katićem in Taironom Reto Todorovičem, znanima pod vzdevkom Burke x Reta, posnelo triminutni glasbeni spot, ki poslušalce spodbuja k skrbi za okolje in mladim z ležernim ritmom predaja preprosto a pomembno sporočilo – živimo v koščku raja, varujmo ga, naj traja.

Vir: Občina Piran