Plačevanje Slovenskih režimskih medijev in njihova odjava

foto: Mavric Pivk

Prisotnost nacionalnega medija, za katerega državljani plačujejo naročnino širom evropskega medijskega prostora je sicer običajno v večini držav, vendar pa se standardi med njimi tako glede kvalitete, kot tudi glede poslovne etike močno razlikujejo.

BBC kot Britanski nacionalni medij v svojem programu ne predvaja oglasov, ob enem pa proizvaja produkcijo svetovne priljubljenosti, foto: BBC

Najprej si oglejmo primer britanskega BBC-ja, za katerega Britanci odštejejo 145.5 funta, kar znaša približno 165 € letno, v zameno pa jim BBC nudi več kot 10 televizijskih postaj, ter več 10 radijskih postaj. Pod svojim okriljem BBC tudi ustvarja številne produkcije, med njimi svetovno priljubljene serije, kot so Doctor Who, Sherlock, Merlin, ter pa seveda tudi številne samostojne filme. V programski shemi BBC-jevih programov tudi ne boste zasledili oglasnih sporočil.

Sedaj si za primerjavo oglejmo še našo javno RTV hišo. Povprečna slovenska družina bo letno za RTV prispevek odštela 153 €, v zameno pa bo od RTV-ja dobila 5 televizijskih programov, ter 5 radijskih postaj, dva od teh petih sta lokalna televizijska ter radijska programa. V zadnjem času RTV Slovenija ni sproducirala odmevne serije ali filma, ki bi pustil večji pečat na slovenskem medijskem prostoru ali bi celo pridobil prepoznavnost v evropskem prostoru. Da oglasnega materiala na vseh postajah slovenskega nacionalnega medija niti ne omenjamo.

Vse večji pozivi javnosti za odpravo obveznega RTV prispevka pa so na javni televiziji komentirali kot “Izkrivljanje dejstev” s katerimi naj bi pobudniki odprave prispevka le enostransko predstavljali dejstva in tako izkrivljali pomembno vlogo, katero RTV Slovenija igra kot režimski medij v slovenskem prostoru.

Vendar pa že osnovna primerjava z BBC-jem pokaže da dejstva, katera ni mogoče izkrivljati nakazujejo na to, da RTV Slovenija kljub visoki naročnini, ta se za razliko od precej večje kupne moči Britancev ne razlikuje preveč od BBC-jeve, svojim gledalcem ne ponudi niti malo tistega, kar so sposobne ponuditi tuje nacionalne medijske hiše neprepletene s politiko in zavezane svojim gledalcem, brez oglasnih sporočil.

Poleg RTV Slovenije za svoje delovanje mesečno naročnino sedaj zaračunava tudi medijska hiša Pro plus, foto: slovenskenovice.si

Z začetkom leta 2017 pa RTV ni več edina slovenska medijska hiša, ki za svoje delovanje zaračunava naročnino kar svojim gledalcem. Z ukinitvijo signala medijske hiše Pro plus na prizemnih oddajnikih, ki omogočajo spremljanje TV programov POP TV in A Kanal prek sobnih anten se je naročnina za televizijske pakete pri večini ponudnikov posledično dvignila tudi za 3 € mesečno. Z obrazložitvijo, da “So se stroški programskih pravic v letu 2016 povečali do te mere, da v T-2 ne moremo prevzeti celotnega bremena stroškov nase, zato se prilagoditve odražajo tudi v cenah za končnega potrošnika.“, kot so to komentirali v družbi T-2 d.o.o. odzvali tudi drugi ponudniki televizijskih storitev.

Kartelni dogovor med medijsko hišo Pro plus in ponudniki televizijskih signalov o zvišanju mesečne naročnine nakazuje na kaotično stanje za slovenskega potrošnika na našem trgu. Letni stroški za naročnike televizijskih paketov pri posameznih ponudnikih so se tako zvišali tudi do vrtoglavih 189 € na letni ravni skupaj z RTV prispevkom.

Kako se znebiti RTV prispevka?

V javnosti se v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo pozivi za odpravo RTV prispevka ali oblikovanje ponudbe v smeri, kjer bi prispevek plačevali le tisti, ki nacionalne programe tudi spremljajo. Žal zakonodaja v Republiki Sloveniji tega ne omogoča, plačevanje prispevka pa je pogojeno celo s priključkom na električno omrežje. Vendar pa je z določenimi odpovedmi mogoče ukiniti plačevanje RTV prispevka za vaše gospodinjstvo.

Z napredkom tehnologije TV sprejemnike v gospodinjstvih izpodrivajo osebni računalniki, na spletu pa se tudi pojavljajo platforme, ki omogočajo spremljanje televizijskih vsebin, kot so nadaljevanke ali filmi za precej manjši znesek, kot ga plačujejo slovenski televizijski naročniki.

Če imate torej doma televizijski sprejemnik zgolj za nabiranje prahu in ne spremljate televizijskih vsebin, vam svetujemo da se ga znebite, potrdilo o prodaji ali oddaji TV sprejemnika na deponiji pa z obrazcem za odjavo RTV naročnine pošljete na njihov navadni ali elektronski naslov v Ljubljano. Postopek se sicer s tem še ne zaključi, saj si RTV Slovenija pridržuje pravico obiska njihovega inšpektorja na vašem domu, katerega morate spustiti v svoj dom, da ta preveri odsotnost sprejemnikov. S tem pa postanete upravičeni do ukinitve plačevanja RTV prispevka za vaše gospodinjstvo.

Sebastjan J