Pismo bralca – Pot ob žici, mali ljubljanski in veliki slovenski maraton

Slovensko varovanje schengenske meje, foto: STA

Če Slovenci veljamo za optimističen narod, naši bralci tudi ob temačnih napovedih ograditve slovenske zahodne meje z rezilno žico, niso izgubili upanja in optimističnega pogleda na življenje.

Spodaj objavljamo prispevek bralca, ki v napovedani namestitvi rezilne žice na zahodno mejo vidi novo priložnost za izboljšanje turistične ponudbe Slovenije in ponovni dokaz, kako športen narod smo Slovenci.

Slovenci smo vedno veljali za zdravemu načinu življenja naklonjen narod, temu priča razvita kultura gorskega pohodništva, kolesarjenja in pa seveda obiskanost različnih tekaških in pohodniških prireditev.
Slovenija je na primorskem v lanskem letu prvič gostila IRONMAN triatlon, ki priča o športu predani državi. Med vsemi pa je ravno tek tista disciplina, v kateri se užitkom prepušča kar največ profesionalcev in amaterjev po državi. Slovenija pa si bo v kratkem lahko obetala še en športni dogodek, oziroma bi sam to bolj poimenoval razširitev že obstoječega.

IRONMAN o Sloveniji

Po ob žici v Ljubljani, foto: Damjan K

Slovenija je z »Več, kot 10 tisoč kilometri označenih pohodniških poti, 14 izključno kolesarskih destinacij, neskončnimi možnostmi za jamarsko raziskovanje, raftanje, gorsko plezanje ter druge aktivnosti na vodah, ekskluzivna destinacija za vse avanturiste. Še več, vse kar si poželite, je zaradi majhnosti države na dosegu roke, tako lahko v tej mali državici zjutraj smučate na alpskih progah, popoldne pa že jadrat na sinjem morju.« so med drugim zapisali na spletni strani IRONMAN-a.

Avstrija je schengensko območje s Slovenijo suspendirala že leta 2015, ob prvi migrantski krizi in pričela z nadzorom meje. Istega leta so tudi Madžari pričeli s postavljanjem ograje na slovenski meji, katero so kasneje odstranili, kljub temu pa je poročilo o časovnih možnostih ograditve tiste malo meje s Slovenijo verjetno ostalo kje v predalu katerega izmed ministrstev, za vsak slučaj. Nedavno je rezilno žico na meji s Slovenijo predlagal tudi italijanski notranji minister Salvini, to isto rezilno žico pa je na meji zahteval predsednik FJK Fedriga na sestanku z notranjim ministrom v Trstu.
Želimo ali ne, slovenska politika je pripeljala državo v situacijo, kjer nam resnično grozi, da nas bodo naše zahodne in severne sosede enostavno ogradile nazaj na Balkan, ven iz Evrope.

Ob dokončni z rezilno žico omejitvi Slovenije nazaj na Balkan, se tako Sloveniji ponuja edinstvena priložnost, da razširi ljubljansko rekreativno prireditev Pot ob žici na celotno državo. Udeleženci bodo tako lahko ob prijavi izbrali lažjo pot okrog Ljubljane, za prave ljubitelje adrenalinskih športov pa bo na voljo tudi daljša trasa. Ta se bo ob rezilni žici pričela v Kopru, ter se zaključila pri koncu ograje ob hrvaški meji. Seveda dokler tudi Hrvaška ne ogradi Slovenije z žico, za vsak slučaj, da se tu nakopičeni migranti ne bodo pričeli vračati k njim. Takrat pa se lahko Pot ob slovenski žici razširi še na traso ob hrvaški meji in se vrne s polnim krogom nazaj v Koper.
Slovenci, morda smo izgubili dostop do schengenskega območja, vendar pa se nam zato ponuja edinstvena priložnost, da rekreativcem sveta ponudimo ultimativno preizkušnjo. Pot ob slovenski meji, za enkrat obdani iz severa in zahoda z rezilno žico, morda pa kmalu tudi že na jugu in vzhodu.

Žan

Uredništvo