Piranski župan o preiskavi in pridržanju Gašparja Gašparja Mišiča: “Vse skupaj je navadno nagajanje”

Gašpar Gašpar Mišič (v sredini) je po slabih osmih mesecih dela v javnem podjetju, zašel v težave. FOTO: Matic Štojs Lomovšek

PIRAN –  Malo pred sedmo uro zjutraj so na vrata piranske občine, komunalnega podjetja Okolje Piran, Hotela Kempinski, ter Krajevne skupnosti Portorož potrkali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU): “Preiskovalci NPU danes na območju koprske policijske uprave izvajajo preiskovalne aktivnosti na podlagi odredbe pristojnega okrožnega sodišča. Gre za preiskavo več stanovanjskih in poslovnih prostorov, in sicer zaradi utemeljitve suma kaznivega dejanja zlorabe položaja, ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo gospodarske družbe s sedežem na območju PU Koper. Predkazenski postopek vodijo zoper eno fizično osebo, ki ji je bila tudi odvzeta prostost in zoper njo odrejeno policijsko pridržanje. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Kopru,” so sporočili z Generalne policijske uprave.

 

Prostost je bila odvzeta direktorju javnega podjetja Okolje Piran Gašparju Gašparju Mišiču, nekdanjemu poslancu Pozitivne Slovenije, sekretarju vlade Alenke Bratušek in predsedniku uprave Luke Koper, ki je v sredini junija 2019 pričel s štiriletnim mandatom direktorja v javnem komunalnem podjetju.

 

Direktorju Mišiču, županu Zadkoviću in predsedniku KS Portorož Andreju Babniku so policisti zasegli mobilne telefone, računalnike in dokumente, ki se nanašajo na preiskavo.

 

“Preiskava naj bi bila usmerjena v ugotavljanje morebitnih nepravilnosti pri oddaji centralnega dela plaže lastnikom hotela Kempinski Palace. Sodelovanje s kriminalisti poteka z namenom, da se morebitne nepravilnosti dejansko dokažejo ali ovržejo, zelo korektno in zavzeto,” so zapisali na občini.

 

Po neuradnih informacijah naj bi Mišiču očitali, da je piransko občino oškodoval za tri milijone dvesto tisoč evrov, ko je družbi, ki jo obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, Hotelu Kempinski Palace Portorož oziroma lastnici hotela, družbi MK Group v najem oddal plažo za 20 let, a pri oddaji obšel mnoga pravila. Najnižja letna najemnina je bila določena v višini okoli 18.400 evrov, v 20 letih to pomeni skupno 368.000 evrov brez DDV.

 

FOTO: Okolje Piran

 

Sporna pogodba je bila podpisana novembra 2019, v veljavo pa je stopila 1. januarja 2020.

 

Občinski svetniki Kristijan Cerovac, Davorin Petaros, Nevenka Kavčič, so na sporen postopek pridobivanja soglasja KS Portorož velikokrat opozorili, prav tako je Civilna inciativa Piran o svojih ugotovitvah poročala ministrstvu, kriminalistom, nadzornemu odboru Okolja Piran, občinskim nadzornikom in drugim. Ko smo se sprehodili med Pirančani, so nam povedali, da delo svetnikov in piranske civilne inciative spoštujejo: “Brez opozarjanja nekaterih posameznikov, bi se v tej občini delalo kar bi se hotelo in komur bi se zahotelo,” nam je povedala 67-letna domačinka.

 

Okolje Piran je centralni del plaže pred restavracijami Paco, Jadro in Cacao v Portorožu oddalo za 18.400 evrov brez DDV.

Genio Zadković. FOTO: Primorska 24.si

 

Po okoli osem ur trajajoči preiskavi je pred novinarje stopil župan Zadković, ki je povedal,  da so kriminalistom izročili želeno, da Mišič še vedno uživa njegovo zaupanje. ” Mislim, da gre pri tem za čisto navadno nagajanje s strani nekaterih,” je dejal. Na vprašanje, kdo mu nagaja, poimensko ni želel odgovoriti. M. K.