Pirančan spletni zaročenki, ki mu je obljubila poroko, nakazal 33.200 evrov, a je ostal brez žene in denarja!

Fotografija je simbolična. FOTO: Cbn.com

PIRAN – Koprska policijska uprava obvešča, da so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper, konec februarja 2020, zaradi storitve dveh kaznivih dejanj pranja denarja kazensko ovadili državljana Nemčije in državljanko Združenega kraljestva, tako imenovani »denarni muli« (osebi, ki sta za druge “prenašali” denar, pridobljen s kaznivim dejanjem). Od oktobra 2017 do maja 2018 sta na svoja bančna računa v Nemčiji in na Škotskem sprejela denar žrtve spletne goljufije iz območja Pirana ter nato ta denar nakazala naprej na tuje bančne račune, z namenom, da zakrijeta njegov izvor.

 

Neznani osebi nakazal dobrih 33 tisočakov
Preiskovanje kaznivih dejanj  pranja denarja so kriminalisti pričeli, ker je oškodovanec iz območja Pirana prijavil, da je bil ogoljufan. Neznana oseba ga je namreč preko spletne aplikacije Google Hangouts z lažnivim prikazovanjem in obljubami, da se bo preselila v Slovenijo, se z njim poročila in mu kasneje vrnila denar, prepričala, da je iz svojega  bančnega  računa nakazal skupno 33.200 evrov.

Denar sta dobila Nemec in državljanka Združenega kraljestva
Pri preiskovanju kaznivih dejanj se je potrdilo, da je oškodovanec spletne goljufije v letih 2017 in 2018 na tri različne bančne račune v tujini nakazal 33.200 evrov. Del tega denarja, približno 21.500 evrov, sta prejela kazensko ovadena državljana Nemčije in Združenega kraljestva, nekaj dni po prejemu pa sta denar nakazala naprej, da bi poskušala zakriti njegov izvor. Državljanka Združenega kraljestva pa je, kot so ugotovili organi pregona, del sredstev za “opravljeno storitev” zadržala zase.

Osumljena goljufije in pranja denarja
Policisti  PP  Piran so zoper neznanega storilca v aprilu 2019 na Okrožno državno tožilstvo  v Kopru podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije, s katerim je bil oškodovan Pirančan. Kriminalisti pa so ovadbo februarja dopolnili še s kazensko ovadbo zoper navedeno žensko in moškega, zaradi utemeljenega suma storitve pranja denarja, za kar je predpisana zaporna kazen do dveh let.

Ne nasedajte!
Na  območju PU Koper je bilo v preteklih  letih več primerov spletnih goljufij in posledično  pranja  denarja,  ki  izvira  iz goljufij, kar je aktualno  tudi v  letu 2020.  Dobro organizirani storilci z računalniškim znanjem na spletu iščejo potencialne žrtve. Ko te odgovorijo na njihova povpraševanja, jih pričnejo zavajati z lažnimi obljubami, da  na neznane bančne račune nakažejo svoj denar. Žrtve spletnih goljufij storilci zavajajo daljše časovno obdobje, tudi leto in več, ter obljube stopnjujejo, zato so oškodovanci dolgo prepričani, da jim je obljubljeno “na dosegu roke”. PU Koper/M. K.

Preventivne  informacij  o spletnih goljufijah najdete na spletnh straneh;

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/95864-sedem-vrst-spletnih-financnih-prevar-ki-jim-uporabniki-najpogosteje-nasedejo
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2288-ne-sodelujte-pri-spletnem-pranju-denarja-opozorilo-uporabnikom-interneta-2008
https://www.policija.si/images/stories/Publikacije/PDF/varniNaInternetu.pdf