Piran z novim letom najdražja obalna občina za nočne turiste

Leto 2019 bo za turiste v Sloveniji dražje, foto: facebook

Z novim letom bo v veljavo stopil Zakon o spodbujanju razvoja turizma, s čimer se uvaja nova finančna bremenitev za nočne turiste in sicer promocijska taksa.

Med kraško-obalnimi občinami po višini turistične takse najbolj izstopa Piran, v katerem bodo turisti ob plačilu nočitev poleg turistične takse plačali še promocijsko takso, v skupni višini 2.5 € na nočitev. V preostalih občinah so občinski svetniki že na poletnih sejah sprejeli skupni znesek za turistično in promocijsko takso, ki bo tako v Hrpeljah-Kozini, Komnu in Sežani ter obalnih občinah Ankaran, Izola in Koper znašal 2 €.

Dodatno breme za turiste, dodatna sredstva za STO

Turistična taksa bo z uveljavitvijo Zakona o spodbujanju razvoja turizma še naprej vplačana v lokalne občinske blagajne, bo pa promocijska taksa namenjena izključno Slovenski turistični organizaciji, ki bo ta sredstva namenila za promocijo Slovenije na tujih trgih.

Promocija Slovenije na Pride Berlin 2016, foto: STO

S tem je Cerarjeva vlada v prejšnjem mandatu pri pripravi tega zakona, breme za turistično promocijo Slovenije v tujini enostavno prevalila na pleča turistov. Bodisi tujih, kot tudi domačih, ki bodo v prihodnjem letu dopustovali v domovini in plačevali promocijsko takso za nočitve.

Dodatne dražitve slovenskih nočitvenih kapacitet zaradi uvajanja novih davkov in dajatev, v svojem več mesečnem mandatu ni preprečila niti Šarčeva vlada ter s tem zopet pokazala kontinuiteto Cerarjeve zgrešene politike za Slovenijo. Namesto spodbujanja konkurenčnosti slovenskega turizma z nižanjem cen, leve vlade že pregovorno z novimi dajatvami samo še dodatno finančno bremenijo ponudnike turističnih kapacitet, ki nato to breme preložijo na turista.

Uredništvo