Pet političnih strank združenih v listo Povežimo Slovenijo (VIDEO)

Stranke SLS, NLS, SMC, GAS in Zeleni Slovenije so se za volitve združile v enotno listo Povežimo Slovenijo. Fotografije: Nova24TV

Na slovenskem političnem parketu se vsak dan bolj veča gibanje Povežimo Slovenijo, ki združuje pet političnih strank, ki si želijo na volitvah nastopiti skupaj. Stranke SLS, NLS, GAS, SMC in Zeleni Slovenije si želijo v slovenskem političnem prostoru kreirati politiko, ki bi bila sredinska in bi delovala kot tretji povezovalni steber, ki bi spreminjal kulturo dialoga v državnem zboru in postavil ideološke teme na stran ter se usmeril v razvojni potencial Slovenije. “Ključni cilj je v besedi ‘povežimo Slovenijo’, je hkrati beseda, slogan, vsebina in program. Mi moramo najti način, da se bomo zmožni različni pogovarjati med seboj,” je dejal predsednik SLS Marjan Podobnik. 

 

V ponedeljek je tudi uradno postalo jasno, da novo gibanje Povežimo Slovenijo vstopa na politično sceno, ki postaja zelo resen igralec, ki bo pomembno vplival na prihodnjo vlado. V Beltincih je potekalo srečanje, med katerimi so nosilni predsedniki strank pobude Alojz KovšcaAndrej ČušZdravko PočivalšekMarjan Podobnik in Franc Kangler z gospodarstveniki, župani, kmeti, šolniki in drugimi člani ter simpatizerji podprli aktivnosti pri povezovanju.

Pogovore so namenili tudi k imenovanju skupne liste, ki bo ob uspehu na volitvah lahko omogočila reševanje nakopičenih problemov kmetijstva, šolstva, zdravstva in drugih izzivov, ki so jih izpostavili prisotni. Gibanja dolgo časa ni bilo zaznati v javnomnenjskih raziskavah, a po zadnjih anketah Parsifala bi kljub še ne do konca izoblikovani listi Povežimo Slovenijo prestopil parlamentarni prag in bi prejel nekje med šestimi in osmimi mandati.

Predsednik Nove ljudske stranke Kangler poudarja, da se bori za pravico in resnico, za pošteno in pravično Slovenijo. “Priča smo zadnjih vrsto let, da je bila ljudem storjena velika krivica. Marsikdo ni našel svoje resnice in svoje pravice ne na sodiščih, ne v družbi. Mislim pa, da je napočil čas, glede na okoliščine v družbenem političnem življenju v Sloveniji, da mi tisti, ki nosimo odgovornost za prihodnost Slovenije pokažemo, da zmoremo in hočemo, ne glede iz katere stranke prihajamo, da povežemo vse tiste ljudi, ki dobro mislijo, pošteno delajo, ki jim je mar za Slovenijo in ki si želijo pravične ter poštene Slovenije,” je dejal Kangler.

Predsednik NLS in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler.

Podobnik, ki sebe ne vidi kot bodočega mandatarja je prepričan, da bodo vsi navzoči v tej koaliciji in na skupni Listi Povežimo Slovenijo dokazali, da ne izključujejo tako kot KUL-ovci, temveč da povezujejo in združujejo ljudi. Predsednik SLS Podobnik poudarja, da je njihov cilj, da z uglednim in kompetentnim kandidatom za mandatarja nastopijo na tak način na volitvah, da bo njihov kandidat za mandatarja tisti, ki bo nosilec prihodnje vlade in bo povabil k sodelovanju tako desno kot levo stran. “Ključno je, da preprosto pokažemo to tretjo pot sodelovanja,” je pojasnil Podobnik, ki je poudaril, da so pripravljeni na sodelovanje oziroma spojitev še s katero drugo stranko.

Predsednik SLS Marjan Podobnik.
Ena izmed kandidatov bi denimo lahko bila lista Aleksandre Pivec Naša dežela, a je slednja odločena, da na volitvah nastopi samostojno.

 

Po mnenju Podobnika je ljudem jasno, od kod prihajajo glavni problemi, ko se pogovarjamo o izključevanju in nekateri zavestno provocirajo, da so vsi enako krivi. “Mi vemo, da niso vsi enako krivi, vemo, kje je glavni problem. Pa vendarle, če ne pokažemo te tretje poti, katere ključni cilj je v besedi ‘povežimo Slovenijo’, je hkrati beseda, slogan, vsebina in program. Mi moramo najti način, da se bomo zmožni različni pogovarjati med seboj,” je še dejal in pojasnil, da bodo tako lahko iskali uspešne rešitve za naprej in verjame, da bodo pri tem tudi uspešni.

Projekt Povežimo Slovenijo kot most med levim in desnim polom
Po besedah vodje poslanske skupine SMC Periča se zgodba o njihovem projektu razvija zelo hitro, medtem pa so vsi deležni pozitivnih odzivov na terenu iz različnih delov Slovenije in političnega prostora. “Ker želimo predvsem zapolniti to vrzel, ki je nastala na eni strani med desnosredinskimi strankami in na drugi strani z levico, ki vidimo, da nastopa v političnem prostoru zelo agresivno. Skratka želimo zgraditi nek most med tema dvema poloma, želimo biti nek tretji steber, ki se bo znal ozreti kot malo na levo, kot malo bolj na desno. In tukaj je ta naša dodana vrednost,” je pojasnil in dodal, da projekt temelji na treh stebrih: liberalnem, ljudskem in zelenem, ki so izjemno pomembne komponente, ki se med seboj dopolnjujejo.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič.

V projektu so veseli, da lahko sodelujejo z deležniki, ki so pomembno vplivali na razvoj slovenskega gospodarstva in rečejo ne raznim radikalizmom, saj slednje Slovenijo duši. “In to nas omejuje pri tem povezovanju, da bi bili kot država uspešnejši,” je dodal Perič. Po mnenju predsednika GAS in predsednika državnega sveta Kovšce je Slovenija umetno razdeljena na leve in desne. “To je pravzaprav umetna delitev, ki jo podpirajo mainstream mediji in tisti, ki iz ozadja izven politike vlečejo svoje ekonomske interese,” je pojasnil. Garancija njihovega razmišljanja ni naravnana v smislu biti pristaš enega ali drugega bloka, temveč da so kot zelo različni uspeli premagati razlike, ki so že sedaj popolnoma jasne in očitne med njimi.

V državnem zboru si želijo videti boljšo kulturo dialoga
Kovšca meni, da bi lahko v državni zbor vnesli novo kulturo dialoga, ki bi bila zadostna garancija, da bi Slovenija uspela. “V politiki ni prijateljev in sovražnikov, v politiki so zavezniki in nasprotniki. Ni potrebno nikogar uničevati in osebno diskreditirati. Pomembno je tekmovati z rešitvami,” je še poudaril Kovšca. Slednji trenutno situacije v politiki ne vidi več kot tekmovalnosti med strankami, temveč uničevalnost strank druga proti drugi. “Mi absolutno nasprotujemo takemu delovanju slovenske politike.”

Predsednik GAS in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Čuš poudarja, da se ne uvrščajo ne med leve ne med desne stranke, medtem ko so približno dve tretjini njihovih članov uvrščene v levo sredino. “Po drugi strani pa moramo vsi narediti korak nazaj, da naredimo dva koraka naprej /…/ želimo enostavno sestaviti zelo dobro kandidatno listo za v Državni zbor in si upam reči, da bo poleg najmočnejših SDS in SD najboljša kandidatna lista na naslednjih volitvah,” je pojasnil Čuš. Kot pojasnjuje, kandidat za mandatarja še ni izbran, saj še imajo čas, da se pogovorijo o kandidatu. “Jaz upam, da bomo po 4. decembru, ko bomo skupaj in bomo imeli združitveni kongres SMC in GAS-a, da bo to dobilo neko novo dinamiko in dimenzijo.”

Želijo si oblikovati politiko, ki bi dala na stran ideološke teme in bi se usmerila v razvojni potencial Slovenije
Podobnik je prepričan, da se bodo na naslednjih volitvah oblikovali trije enakovredni politični bloki. “Jaz verjamem, da bo naša povezava, ki se bo še krepila /…/ in bo izjemno močna skupina. Jaz verjamem, da bomo z našim kandidatom za mandatarja to tista povezovalna zgodba,” je pojasnil. Sam si želi, da bi bilo podobno kot v Švici, da bi levosredinske in desnosredinske stranke skupaj oblikovale povezovalno slovensko vlado in bi se dogovorili, da bi v naslednjem obdobju dali ideološke teme na stran, da bi se lahko izkoristili slovenski razvojni potenciali.

Sara Rančigaj/Nova24TV