Pediatri ob odprtju vrtcev in šol vzgojitelje ter učitelje pozivajo k odgovornemu ravnanju

Sekcija za primarno pediatrijo je objavila poziv, s katerim želijo opozoriti na varno odprtje šol in vrtcev. “Vsak od nas lahko prispeva k temu, da bomo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. Zato vas srčno pozivamo k sodelovanju in odgovornem ravnanju,” so zapisali pediatri, ki pozivajo učitelje in vzgojitelje, da na delovno mesto hodijo popolnoma zdravi, se udeležujejo rednih testiranj, ostajajo v “varnem mehurčku” in nosijo maske ter se poslužujejo tudi drugih varovalnih ukrepov. Prav tako zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih svetujejo cepljenje, saj zagotavljajo, da je varno.

 

Na Sekciji za primarno pediatrijo menijo, da smo se znašli v nezavidljivi situaciji, ko se bodo v Sloveniji ponovno odprle šole in vrtci, kljub visoki stopnji okužb. Zavedajo se, da večmesečno zaprtje šol resno ogroža celostno zdravje otrok in mladostnikov, a njihov odprtje predstavlja zelo veliko tveganje za dodatno širjenje virusa in še večje število obolelih.

Vrnitev učencev prve triade v šole ter otrok v vrtce je po načrtu vlade planirana 11. januarja. Primarni pediatri so z namenom varnosti izdali poziv k ustvarjanju varnih pogojev za učence in otroke. “Vsak od nas lahko prispeva k temu, da bomo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. Zato vas srčno pozivamo k sodelovanju in odgovornem ravnanju,” so zapisali pediatri.

Slika je simbolična. Foto: EPA

Na delovno mesto samo, če ste popolnoma zdravi
Pediatri pozivajo učitelje in vzgojitelje, da na delovno mesto pridejo samo v primeru, ko so popolnoma zdravi. Ob vsakem najmanjšem znaku okužbe jim priporočajo, da ostanejo doma in opravijo test na SARS-CoV-2. V sekciji prav tako menijo, da bi se morali učitelji in vzgojitelji redno udeleževati testiranj na prisotnost okužbe s koronavirusom, s katerim lahko zgodaj odkrijejo okužbo, še preden se pojavijo njeni znaki.

Foto: STA

“Karseda najbolje se držite vseh svetovanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, kot so ohranjanje “varnega mehurčka”, nošnja maske in druge osebne zaščitne opreme, pogosto prezračujte, razkužujte,” še opozarjajo. Menijo, da lahko ostanemo zdravi samo tako, da doma vzdržujemo varni mehurček in se še naprej izogibamo zunanjim druženjem, ne hodimo po nenujnih opravkih in se držimo vseh drugih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.

Poziv sekcije primarnih pediatrov učiteljem in vzgojiteljem pred vrnitvijo v šole (Foto: Vlada RS)

Pediatri pozivajo k cepljenju učiteljev in vzgojiteljev
Pediatri naprošajo, da se učitelji in vzgojitelji udeležijo cepljenja in zagotavljajo, da je cepivo varno in učinkovito. “Prosimo vas, da se takoj ko boste dobili priložnost, zaščitite s cepljenjem proti okužbi s SARS-CoV-2. Cepivo je varno in učinkovito,” so dejali. Poudarjajo, da v nasprotju s številnimi razočaranji v prejšnjih letih, je cepivo zoper koronavirus izjemen dosežek, s katerim imamo moč prekiniti epidemijo in preprečiti njeno neizprosno deročo pot.

Sara Rančigaj/Nova24 TV