Patriotizem po Ameriško

Čeprav zgodovina ameriškega kontinenta sega precej dlje nazaj, se zgodovina ZDA prične 4. julija 1776, foto: SJ
Na javnih zgradbah pod ameriško zastavo visi tudi zastava zvezne države, foto: SJ

Danes se bodo z novim dnem Američani prebudili v praznovanje 4. julija, ameriški Dan neodvisnosti. Praznik obeležuje spomin na 2. kontinentalni kongres leta 1776, ki je na 4. julij razglasil neodvisnost od britanske krone in pričel zgodovino Združenih držav Amerike.

Čeprav za mnoge Američane Dan neodvisnosti predstavlja podaljšan vikend in ga zato izkoristijo za krajše počitnice, izlet v divjino ali pa obisk družine, pa praznik za vso Ameriko predstavlja tudi zgodovinske vrednote zmage v vojni za neodvisnost, uspeh ameriške revolucije, gradnjo nove države in kot je mnogokrat tudi stereotipno ponos da je Amerika ‘najboljša’ država na svetu.

 

Slavje se predvsem v predmestjih in na podeželju prične že večer prej. Iz parkov se sliši ognjemet, iz ulic diši po na žaru pečenem mesu, ljudje pa si med seboj voščijo »srečnega 4.«, kot je to običaj za Božič ali novo leto.

Prav tako pa je Dan neodvisnosti za mnoge priložnost, da obiščejo družinske člane, saj so družine razdrobljene po več tisoč kilometrov narazen, mnoge pa tudi živijo v različnih zveznih državah, zato so pogosti osebni stiki zaradi ogromnih razdalj redki.

 

Mnoga mesta pa na Dan neodvisnosti prirejajo tudi parade, ki privabljajo tako domačine kot mnoge turiste in so del mestnih kulturnih znamenitosti.

 

Marsikdaj se zastava znajde tudi na precej zanimivih mestih, foto: SJ

Tudi na letovanju nad kampi plapola Ameriška zastava, foto: SJ

Ferry building v San Franciscu, foto: SJ

 

Prazniki so za Američane tesno povezani tudi s športnimi dogodki, v času 4. julija je v Ameriki v polnem razmahu baseball sezona.

 

 

 

 

Zloglasni zvezni zapor Alcatraz v ozadju, foto: SJ
Na javnih zgradbah pod ameriško zastavo visi tudi zastava zvezne države, foto: SJ

Nedavno smo v Sloveniji praznovali Dan državnosti, kjer je bilo celotno javno dogajanje zopet osredotočeno zgolj na dogajanje osrednje državne proslave, namesto na proslavitev četrt stoletne neodvisnosti in lastne države.

Za razliko od Slovencev, katere Dan državnosti navadno še bolj razdvaja kar je izpostavil tudi nekdanji ameriški veleposlanik Mussomeli, pa Američanom 4. julij predstavlja dan, ko pozabijo na svoje razlike, naj bodo politične, ideološke ali osebne in stopijo skupaj kot narod, kot Američani.

 

 

Sebastjan J