Pahor zaradi odstopa od nakupa oklepnikov okrcal vlado Roberta Goloba

predsednik republike Borut Pahor. Vir: Instagram (Borut Pahor)

Preklic pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer je po oceni predsednika republike in vrhovnega poveljnika njenih obrambnih sil Boruta Pahorja tvegana odločitev z varnostnega, političnega in finančnega vidika. “Vtis je, da je bila odločitev o tem, da se vojaška oprema zdaj ne kupuje, politična odločitev nove vlade, ki je sicer iskala razlog zanjo v notranji reviziji, a ga ni našla,” je še ocenil in dodal, da je dobil zagotovila vojske, da so vozila boxer optimalna, zato ni imel pomislekov, da nakup podpre. Aktualna vlada po njegovih besedah ne ponuja prepričljive alternative.

 

Vlada je sredi septembra sprejela odločitev, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Predsednik Borut Pahor je v Kadetnici Maribor dejal, da je dobil zagotovila vojske, da so vozila boxer optimalna, zato ni imel pomislekov, da nakup podpre. “Vtis je, da je bila odločitev o tem, da se vojaška oprema zdaj ne kupuje, politična odločitev nove vlade, ki je sicer iskala razlog zanjo v notranji reviziji, a ga ni našla. Zato je ostalo pri politični odločitvi, ki je bila že prej napovedana s koalicijsko pogodbo,” je po poročanju STA vrhovni poveljnik obrambnih sil povedal na slovesnosti ob podelitvi diplom in potrdil slušateljem 9. generacije generalštabnega vojaškega izobraževanja in usposabljanja.

“Sedanje politične, gospodarske, varnostne razmere v svetu in v naši bližini so zaskrbljujoče,” je še opozoril Pahor. Na ozemlju Ukrajine poteka vojna, konflikt pa se ne umirja. Ob tem je dejal, da smo za lastno varnost v prvi vrsti odgovorni sami s svojim nacionalnim varnostnim sistemom. “Da deluje, je bilo že večkrat nedvoumno dokazano, zato ga moramo ves čas nadgrajevati in izboljševati, skrbeti za njegovo učinkovitost in odzivnost na sleherno grožnjo in tveganje,” je dejal.  V slovenski vojski so v zadnjih desetletjih po njegovih besedah naredili pomembne korake v razvoju in usposobljenosti, ne sme pa se spregledati nekaterih pomanjkljivosti in slabosti. “Z njimi se moramo hitreje in odločneje soočiti ter jih odpravljati,” je bil prepričan.

Kot članica zveze Nato moramo odgovorno prevzeti svoj delež obveznosti
Pahor je še dejal, da moramo kot članica zveze Nato odgovorno prevzeti svoj delež obveznosti. Zato se ne moremo odpovedati investicijam v vojaško opremo in upati, da bodo te obveznosti namesto Slovenije izpolnjevali zavezniki. “To niti ni pošteno niti ni del pogodbe, ki smo jo sprejeli, ko smo vstopili v Nato. Slovenija mora biti verodostojen partner v tej zvezi,” je poudaril. Predsednik je povedal, da je obramba države strateško vprašanje in da je treba storiti vse, da vsi sistemi, ki zagotavljajo obrambo in nacionalno varnost, delujejo in so pripravljeni za izzive. Diplomantom je čestital in dejal, da mora biti njihovo vodilo tudi pripadnosti Sloveniji in slovenski vojski ter razum, pogum, integriteta in odločnost. “Tako boste kot visoki častniki in nekateri izmed vas tudi generali lahko vodili in poveljevali v vseh razmerah, tudi najtežjih,” je še sklenil v svojem govoru ob podelitvi diplom.

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač