Pahor se je v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom: “Vse spore je mogoče rešiti po mirni poti”

Fotografije: Vatican Media

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes mudil na uradnem obisku pri Svetem sedežu. Z obiskom obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem.

 

Predsednik države Borut Pahor se je zjutraj udeležil maše, ki jo je ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, pri grobu papeža sv. Janeza Pavla II. v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

Pahor se je nato srečal s papežem Frančiškom. V luči 30. obletnice vzpostavitve odnosov med državama, je v pogovoru izrazil hvaležnost za tedanjo odločno podporo Svetega sedeža v procesu osamosvajanja Slovenije in poudaril, da je pomembno prispevala k nadaljnji uspešni poti Slovenije v mednarodno skupnost.

Morda je slika naslednjega: 7 oseb, ljudje stojijo in znotraj

Pozitivno sta ocenila odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter menila, da temeljijo na globokem prijateljstvu in medsebojnem spoštovanju.

Ob srečanju v Apostolski palači sta predsednik Pahor in papež Frančišek v nadaljevanju spregovorila o pomenu dialoga, o spravi in strpnosti, pa tudi o nekaterih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Ob tem sta bila enotna v prepričanju, da je potrebno in mogoče vse spore reševati po mirni poti in z dialogom.

Pahor je ob uradnem obisku in pomembni obletnici ponovil vabilo papežu k obisku Slovenije in mu podaril triptih panjskih končnic z religioznimi motivi, ki jih je ročno poslikala slovenska avtorica Darja Klevišar, in knjigo »Living together: about bees and mankind« dr. Petre Bole, monografijo s prelepimi fotografijami slovenskega čebelarstva in njegove bogate dediščine – ob tem pa po tradiciji še slovensko orehovo potico.

V nadaljevanju obiska se je predsednik Pahor srečal z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom in s tajnikom za odnose z državami Svetega sedeža nadškofom msgr. Paulom Richardom Gallagherjem, s katerima je spregovoril o sodelovanju med Slovenijo in Svetim sedežem, tako v bilateralnem kot tudi v širšem mednarodnem kontekstu. Posebno pozornost so posvetili razmeram na Zahodnem Balkanu, aktualnim napetostim v Ukrajini in dialogu med cerkvijo in državo. Potrdili so interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih.

Predsednik Pahor se bo danes popoldne udeležil še prireditve v počastitev slovenskega kulturnega praznika in 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem – koncert v izvedbi Slovenskega okteta v baziliki Santa Maria Maggiore je pripravilo veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu.

Vir: Demokracija/C.R.