Otroci na cesti, plačilni nalog tudi očetu poškodovane deklice na kolesu

Na ceste se vračajo otroci

S pričetkom novega šolskega leta se bodo v promet vrnili tudi naši otroci na svojih šolskih poteh, letos bo novincev, ki bodo prvič sedli za šolske klopi kar 21.874, mnogi pa bodo tudi prvič na cesto stopili sami.

Črna statistika preteklega leta

V letu 2017 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 444 otrok starih do 14 let, od tega je bilo 91 povzročiteljev prometnih nesreč, med katerimi so bili najpogosteje udeleženi kot pešci in kolesarji. Bile so tri smrtne žrtve, dva potnika in en kolesar, 26 je bilo hudo telesno poškodovanih, 373 pa lažje telesno poškodovanih.

Za smrtni izzid je dovolj že trenutek nepazljivosti, foto: zurnal24

V starostni skupini med 14 in 18 let je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 456 mladoletnikov, med njimi 186 povzročiteljev prometne nesreče, ki so bili najpogosteje udeleženi kot kolesarji in vozniki mopedov. V tej starostni skupini so bile prav tako tri smrtne žrtve in sicer dva potnika in en voznik mopeda, 47 je bilo hudo telesno poškodovanih, 312 pa lažje telesno poškodovanih.

Plačilni nalog tudi za ponesrečenko

Včeraj se je v Kopru zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi 77. letna voznica osebnega avtomobila in 7. letni otrok na kolesu. Voznica avtomobila je ob 15:30 uri trčila v mlado kolesarko na prehodu za pešce, ko je ta z očetom na kolesu prečkala cesto. Deklica je ob trku padla in se lažje poškodovala. Policisti PU Koper so voznici izdali plačilni nalog, plačilni nalog pa je prejel tudi oče poškodovane deklice, saj je kolesaril z njo čez prehod za pešce.

Voznike zato pozivamo, da so v naslednjih dneh, še posebej pa v prvih šolskih dneh posebno pozorni na dogajanje na cesti. Otroci, posebno tisti, ki se s potjo na njej do šole in nazaj domov srečujejo prvič, lahko v dani situaciji odreagirajo povsem nepredvidljivo, zaradi pomanjkanja izkušenj. Zato poskrbite, da boste s svojo pozornostjo preprečili morebitno prometno nesrečo, ki bi lahko za vedno ugasnila mlado življenje.

Uredništvo