Osnovna šola na Škofijah: učenci bi v klopi nove šole lahko sedli naslednje leto

Fotografije: MOK

V teh dneh so se začele prve aktivnosti za gradnjo nove Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah. Za projekt je občina pridobila nepovratna državna sredstva v višini nekaj več kot 2,3 milijona evrov, na gradbeno dovoljenje pa še čaka. Če bo šlo vse po načrtih, bodo učenci v klopi nove šole sedli v šolskem letu 2022/2023.

 

 

Koprska občina je v teh dneh objavila dve javni naročili. S prvim išče izvajalca preureditve Dvorane Burja v nadomestne prostore za učenke in učence od 5. do 9. razreda, z drugim pa izvajalca za rušenje navedene osnovne šole. Če bo Upravna enota Koper pravočasno izdala gradbeno dovoljenje, bi se rušitvena dela lahko začela že sredi poletja, sporočajo s koprske občine.

V času gradnje šole naj bi prvi in drugi razredi pouk obiskovali v župnišču, tretji in četrti v prostorih Krajevne skupnosti Škofije, učenke in učenci od petega do devetega razreda pa bodo imeli pouk v športni dvorani Burja, kjer jim bo občina uredila nadomestne prostore. V tem času bodo športniki, ki so uporabljali Dvorano Burja, športne aktivnosti izvajali v šotoru, ki ga bo občina postavila v neposredni bližini, in preostalih dvoranah v občini.

Projek predvideva terasasto in stopničasto obliko objekta, ki bo skladen z obstoječim športnim igriščem in prilagojen okoliški gradnji. Del glavnega vhoda, ki bo na sodoben način naslovil trg pred šolo, bo tudi nova knjižnica z možnostjo javne rabe za krajane, ki doslej te možnosti na Škofijah niso imeli.

V sklopu investicije bo občina poskrbela tudi za novo prometno ureditev okolice šole, ki naj bi omogočila varno in tekoče odvijanje prometa ter varen prihod otrok v šolo in vrtec.

Groba ocena naložbe znaša 10,5 milijona evrov, projekt bo z nepovratnimi sredstvi v višini nekaj več kot 2,3 milijona evrov sofinacirala država.

Vir: Ekopercapodistria