Osem držav ustavilo cepljenje s cepivom AstraZeneca

FOTO: Pixabay

Danska je začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZeneca, in sicer zaradi strahu pred krvnimi strdki, čeprav smrt medicinske sestre, zaradi katere so enako storili v Avstriji, ni bila povezana s cepivom. Kopenhagenski minister za zdravje je pojasnil, da oblasti preiskujejo, ali obstaja povezava med cepivom in krvnimi strdki, po tem ko naj bi prišlo do več takih primerov in ene smrti. Magnus Heunicke je dejal, da trenutno sicer ni mogoče sklepati, da obstaja povezava. A delujejo preventivno, da se zadevo temeljito razišče. Danska, Norveška in Islandija so se tako pridružile še petim državam, Avstriji, Estoniji, Litvi, Luksemburgu in Latviji, ki so to cepivo začasno zadržale, po tem ko je 49-letna Avstrijka umrla zaradi hudih težav s strjevanjem krvi. Evropski nadzornik za zdravila je včeraj sicer sporočil, da ni našel povezave med cepivom AstraZeneca in smrtjo omenjene ženske.

 

Trenutno ni nobenih znakov, da bi cepljenje povzročilo ta stanja, ki pri tem cepivu niti niso navedena med neželenimi učinki,” je sporočila Evropska agencija za zdravila (EMA). Poleg smrti ženske, so v Avstriji zabeležili še tri primere težav s strjevanjem krvi ljudi, ki so bili cepljeni z AstroZeneco. Pri eni od bolnic bolni se je razvila pljučna embolija, a zaenkrat kaže, da si bo opomogla. EMA je sporočila, da je serija cepiva z oznako ABV5300 obsegala milijon odmerkov in da je bila dostavljena v 17 držav EU. Čeprav se napaka v kakovosti v tej fazi zdi malo verjetna, se kakovost serije preiskuje. Odbor za oceno tveganja za farmakovigilanco (PRAC) preiskuje stanja tromboze, povezane z isto serijo, pa tudi vsa druga poročila o trombozi in s tem povezanih pogojih strjevanja krvi, o katerih so poročali po cepljenju. “Do zdaj razpoložljive informacije kažejo, da število trombemboličnih dogodkov pri cepljenih ljudeh ni večje od tistega, ki ga opazimo pri splošni populaciji,” so pojasnili.  Neželeni učinki, ki so jih opazili pri preizkušanju, so bili večinoma kratkotrajni, o težavah s strjevanjem krvi pa niso poročali.

Glede cepiva AstraZeneca je bilo do sedaj že kar nekaj polemik, med drugim so nekateri trdili, da je učinkovitost tega cepiva pri starejših od 65 let osemodstotna. Podjetje je te navedbe zanikalo. Južna Afrika je zaradi dvomov v cepivo februarja preložila cepljenje, medtem ko so v Veliki Britaniji z njim nadaljevali, je poročal Dailymail. Nekatere članice EU so se takrat odločile, da z njim ne bodo cepile starejših od 65 let, saj ni bilo zadostnih podatkov o učinkovitosti pri tej starostni skupini. Po drugi stran pa je transport tega cepiva precej bolj enostaven, zato se ga lažje dostavi ravno populaciji, ki je nemobilna.

Direktor NIJZ Milan Krek je danes pojasnil, da na svetovnem nivoju število okužb raste, podobno se dogaja tudi v Evropi, in sicer predvsem zaradi novih različic koronavirusa, tako da počasi drsimo v nov epidemični val. Pri tem po njegovih besedah vsi upamo, da ga zaradi cepljenja ne bo, toda številke napovedujejo drugače. Tudi v Sloveniji, kjer je aktivno okuženih približno pet ljudi na tisoč prebivalcev, smo še globoko v epidemiji, kljub nekoliko boljšim rezultatom v zadnjih dneh se trend še ni obrnil, je dejal Krek.

Sara Bertoncelj/Nova24 TV