Opozorilo UKC Ljubljana: Ne verjemite lažnim informacijam

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr.med. Foto: Zaslonski posnetek

LJUBLJANA – UKC Ljubljana preko družbenega omrežja Facebook opozarja, da se je pojavila lažna novica o učinkih cepljenja proti novemu koronavirusu COVID-19. Poudarjajo, da ne verjamete takšnim lažnim objavam in ob tem navajajo dejstva.

 

Na družbenih omrežjih in v določenih omejenih krogih oseb se nadaljuje širjenje lažnih in zavajajočih informacij glede cepljenja. Zato podajamo nekaj osnovnih pojasnil. Do današnjega dne se je cepilo v UKC Ljubljana 4678 oseb, med njimi 2196 dvakrat- med cepljenimi je 1065 zdravnikov, kar pomeni, da se je cepila velika večina zdravnikov, ki še niso preboleli covida-19,” poudarjajo uvodoma.

V nadaljevanju poudarjajo, da smo trenutno med predvidljivimi neželenimi učinki zabeležili predvsem glavobole, bolečine v mišicah, povišano telesno temperaturo, ki glede na izkušnje izzvenijo v 24-48 urah brez posledic. “Danes je bilo prvič po 9. novembru v osrednji bolnišnici hospitaliziranih manj kot 300 covidnih bolnikov (292, od tega 53 v enotah intenzivne terapije),” so zapisali pri UKC Ljubljana.

Objavili so več primerov lažnih sporočil, med drugimi tudi spodnjega:

Foto: Družbena omrežja

Spomnimo, teorije zarote so se pojavile že prvi dan cepljenja, ko se je cepila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 prof. dr. Bojane Beović. Nekateri so se spraševali, ali se je Beovićeva res cepila ali ne, pri tem pa so se oprli na dve fotografiji, na prvo, ki je nastala med cepljenjem in drugo, ko se je javljala za večerna poročila. Na jutranji naj bi imela krajše lase, na večerni daljše. Beovićeva je nato pojasnila, da je imela zjutraj sveže navite, natupirane, lase, nato pa so se ti nekoliko spustili in temu primerno podaljšali. “Ženska frizura se je podrla,” je bila jasna in dodala, da je tudi oblečen plašč prispeval k temu, da so se lasje nekoliko podaljšali. “Vidite pa iz tega prizora zdaj tukaj na mrazu, da so lasje točno taki kot tisti trenutek, ko sem bila cepljena”. 

K zgodbam o domnevni neverodostojnosti cepljenja je pripomogla tudi roka zdravstvenega delavca, ki je cepljenje izvajal. Ta namreč ni nosil rokavic, pri nekaterih pa se je porajal dvom tudi zaradi domnevno pokrite injekcijske igle. Beovićeva je zavrnila tudi ta očitek, rekoč, da je najpomembneje, da si zdravstveni delavec pred tem, razkuži roke.

Foto: Družbena omrežja

Za Upokojence/Sara Kovač