Openski tramvaj nazaj v Trst že prihodnje leto

Časovni načrt odprtja tramvaja med Opčinam in Trstom se je po nesreči, ki je ustavila ves promet na progi leta 2016, vztrajno zamikal.
Tržaška občina je sedaj postavila dokončni rok, Februarja prihodnje leto, še vedno pa čakajo na končno zeleno luč ministrstva. Načrt za ponovni zagon tramvaja tako v prvi točki vsebuje pridobitev vseh dovoljenj ministrstva in njegovih služb iz Rima, v zadnji pa razvoj turističnega potenciala, ki ga bo vrnitev tramvaja prinesla regiji.

 

Kljub večkratnim zamikom zagona tramvaja, njegovo slovesno otvoritev spomladi letos je napovedal celo župan, Roberto Dipiazza, pa je odgovorni inženir Enrico Cortese pripravil časovni načrt, ki vsebuje natančne korake za zagon tramvajske proge. Njegovo časovnico, ki odprtje tramvaja postavlja v Februar 2020 potrjuje tudi tržaška občina.

Vmesni koraki pred zagonom

Tramvajska proga med Opčinam in Trstom bo pred odprtjem prihodnje leto doživela še precej rekonstrukcije, saj so v pripravi vzdrževalna dela v vrednosti 1,4 milijona €. »V okviru teh finančnih vložkov bomo 400 tisoč € porabili za položitev novih tračnic, 650 tisoč € za potniško infrastrukturo in dodatnih 300 tisoč € za dodatno elektrifikacijo proge. Gradbena dela naj bi se zaključila do Decembra letošnjega leta, med tem, ko bomo prva dva meseca pred odprtjem prihodnje leto testirali novo infrastrukturo.« je posamezne korake komentirala Elisa Lodi, odbornica za javna dela.

Prihodnost openskega tramvaja

»Kakršna koli že bo, openski tramvaj ima prihodnost.« je pričakovanje ponovnega odprtja proge komentiral Enrico Conte, vodja javnih del na tržaški občini. O bodočih načrtih za tramvaj pa je napovedal naslednje: »Ob odprtju proge se bo pričel najbolj zanimiv projekt in to je vključevanje tramvaja v turistično ponudbo. Za primer lahko navedem, da v milanskih tramvajih potniki dobijo tudi postreženo hrano…«

Uredništvo