Okužba s koronavirusom lahko pusti dolgoročne zdravstvene posledice

Fotografija je simbolična. Foto: Sky News

Mnogi, ki so preživeli okužbo z novim koronavirusom, imajo potem ko okrevajo, dolgoročne posledice. Raziskava prihaja iz irskega Dublina. Raziskovalci so ob tem spremljali tako zdravje zdravstvenih delavcev kot tudi pacientov ter ob tem ugotovili, da jih je več kot polovica daljši čas trpela za kronično utrujenostjo.

 

V raziskavi, ki je pokazala, da ima več kot polovica okuženih z novim koronavirusom dolgotrajne posledice, je bilo vključenih 128 bolnikov in zdravstvenih delavcev bolnišnice v irski prestolnici Dublin, po imenu St James’s. Od teh je kar 52% navajalo trajne težave z utrujenostjo, ocena pa je bila v povprečju podana deset tednov potem, ko so okrevali, povprečna starost udeležencev pa je bila 50 let, poroča STA.

Ob tem so raziskovalci proučevali različne potencialne dejavnike, med drugim resnost začetne bolezni ter že obstoječa stanja, med drugim depresijo. Ob tem je bilo ugotovljeno, da okoli dve tretjini okrevanih oseb s trajno utrujenostjo (67%) predstavljajo ženske, čeravno jih je bilo v raziskavo vključenih zgolj 54%. Ob tem je tudi bolj verjetno, da se bo kronična utrujenost pojavila pri tistih, ki že trpijo za anksioznostjo ali depresijo.

Naj bi pa Covid-19 pustil tudi posledice na možganih pri nekaterih obolelih. Pri pacientki s COVID-19 so zaznali prisotnost encefalitisa – vnetje možganov, ki lahko pusti trajne posledice. To nevrologom dela sive lase, saj se je do sedaj domnevalo, da novi koronavirus ne napada tudi možganov. Pri 58-letni pacientki se je razvila redka možganska bolezen, stanje, ki ga lahko sprožijo virusne okužbe, kot sta gripa in herpes. Primer, ki je bil 31. marca objavljen v strokovni reviji Radiology, nazorno kaže, da lahko okužba povzroči vidno poškodbo možganov. Ker pa se novi koronavirus še naprej širi, bi morali biti zdravniki in radiologi še posebej pozorni na bolnike s COVID-19, so si bili enotni avtorji članka.

Domen Mezeg/Nova24TV