Oglejte si sprejetje Marakeške deklaracije

Protest rumenih jopičev v Franciji proti Marakeški deklaraciji, foto: EPA

Danes je v Afriki potekala prva obravnava Marakeške deklaracije, ki jo bodo jutri predstavniki držav, med njimi tudi slovenski, dokončno potrdili. S tem bo po besedah vpletenih storjen prvi konkretni korak k “urejanju globalnih migracij”. Z drugimi besedami, Marakeška deklaracija bo izenačila legalne in ilegalne migracije in migrante ter na široko odprla vsem migrantom vrata držav, ki bodo potrdile deklaracijo.

Države, ki bodo sprejele in zavrnile Marakeško deklaracijo, foto: twitter

Kljub temu, da velika večina slovenske javnosti nasprotuje sprejemu Marakeške deklaracije, pa se je vlada Marjana Šarca, kot pred njegovo Cerarjeva, odločila, da mimo volje ljudstva potrdi to sporno migracijsko listino.

Da je Marakeška deklaracija sporna za bodočo suverenost posameznih držav, dokazuje dejstvo, da so številne države odstopile od podpisa tega migracijskega sporazuma. Izjave voditeljev posameznih okoliških držav pa za Slovenijo razkrivajo zelo neugodno situacijo, saj bo na podlagi njihovih izjav Slovenija de-facto postala žepna država zahodnega Balkana za migrante. Zavrnitev sporazuma napovedujejo tako Italija, Avstrija, kot tudi Madžarska, s čimer bo imela Slovenija vsaj za migrante, legalne ali ilegalne, zahodne meje zaprte.

Sprejemanje Marakeške deklaracije in proceduralna zasedanja, ki trenutno potekajo v Maroku, si lahko ogledate na angleški spletni strani s klikom na TO POVEZAVO.

Uredništvo