Odločitev sodišča: Lažni zdravnici iz Izole in medicinski sestri iz Trbovelj, Petri Sever Žveglič, 16 mesecev pogojnega zapora!

Fotografije z lažno diplomo svoje hčerke je že leta 2014 na svojem facebook profilu objavila njena mati. Čestitke so kar deževale. FOTOGRAFIJA: Facebook

IZOLA, LJUBLJANA, TRBOVLJE – 30 – letni Petri Sever Žveglič iz Velenja so izrekli kazensko sankcijo za ponarejanje listin zdravniške diplome in diplome medicinske sestre: 16 mesecev pogojnega zapora, s preizkusno dobo štirih let.

 

Spomnimo, Severjeva (takrat še ni bila poročena), po izobrazbi tehnica zdravstvene nege, je v izolski splošni bolnišnici delala od 11. maja 2015 do novembra 2016 kot medicinska sestra. Potem so jo s fotokopijo zdravniške diplome, napotnico Zdravniške zbornice v zaposlili kot zdravnico brez specializacije. Opravljala je zdravniško prakso v trajanju 6 mesecev, do konca jo je ločil le še kak dan.

 

Kje je Petra Sever Žveglič, na fotografiji, ki je nazadnje živela v občini Koper? Upamo, da se ni zaposlila v kakšni drugi bolnišnici. FOTOGRAFIJA: Facebook

 

Aprila 2017 jo je med delom na urgentni službi razkrinkal kardiolog Gorazd Plevnik, saj je bilo njeno znanje o medicini tako slabo, da je utemeljeno posumil, da nima nobene diplome. Dobila je odpoved, a v maju še slabih tristo evrov regresa. Do danes denarja, ki ga je pobrala s prevaro, ki se je v Izoli zgodila pred skoraj štirimi leti, niso zahtevali nazaj.

“Zdravnica” je potem medicinsko poslanstvo, takrat že poročena Žveglič, nadaljevala v Splošni bolnišnici Trbovlje, tokrat kot diplomirana medicinska sestra – s slabim ponaredkom fotokopirane diplome. Razkrinkali so jo v približno šestih tednih in ji izročili odpoved. V mesecu in pol jih je stala skoraj tri tisoč evrov bruto, tudi trboveljska od nje do zdaj ni zahtevala vračila denarja.

“Zdravnico” in “diplomirano medicinsko sestro” sta pravnomočno obsodili dve sodišči. Okrajno sodišče v Ljubljani jo je 25. aprila 2019 spoznalo za krivo ponarejanja listin v Izoli, kazenska sankcija pa 5 mesecev zapora, s preizkusom treh let.

16.11. je postala pravnomočna sodba Okrajnega sodišča v Trbovljah, za ponarejeno diplomo medicinske sestre je bila obsojena na pogojni zapor 12 mesecev, združena kazen obeh sodišč pa je 16 mesecev zapora s preizkusno dobo štiri leta.

 

Sever Žvegličevi smo davkoplačevalci plačevali za njeno delo, za malice, prevozne stroške, regrese, bolniški stalež bruto najmanj 30 tisoč evrov. Davkoplačevalski denar, del sredstev bi pristojni lahko zahtevali nazaj, je obdržala.

 

Ob tej zgodbi, ki je v javnost prišla šele v začetku leta 2019, so bili najbolj presenečeni njeni sošolci iz Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec. Povedali so nam, da si je že takrat izmišljevala tisoč in eno zgodbo, od tega, da je resno zbolela, do vsakdanjih stvari, a so jo najstniki spregledali. Uspelo pa ji je pretentati kadrovsko službo, doktorje in magistre, zdravnike in pravnike. Vse.

 

Pretentati ni mogla svojih sošolcev in sošolk, stroko pa je lep čas vlekla za nos. FOTOGRAFIJA: Facebook

 

Kar je pri tej zgodbi zaskrbljujoče je, da za nadzor, ki ga ni bilo, ne bo odgovarjal nihče. Pa so pristojni javni uslužbenci spodobno plačani za svoje delo. Predvsem pa, da sodišče v njenem početju ni prepoznalo nobenega drugega kaznivega dejanja kot ponarejanje, čeprav bi lahko zaradi njene pretkanosti bolnik tudi umrl. Bila je namreč na urgenci, kamor prihajajo ljudje, ki so ogroženi, ali celo v življenjski nevernosti. Kaj se je dogajalo med njeno zdravniško prakso v Izoli, pa tako ali tako ni povedal nihče. Svojim pacientom se niti opravičili niso. M. K.