Od septembra bo vrtec za drugega otroka brezplačen

Fotografiji: Pixabay

Starši predšolskih otrok bodo na lastnem žepu občutili spremembe, ki jih prinaša januarja sprejeta sprememba zakonodaje na tem področju. Uvaja se tako imenovan brezplačni vrtec za drugega otroka. S prvim septembrom bo namreč vrtec za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem, brezplačen. Prav tako je do brezplačnega vrtca upravičen vsak nadaljnji otrok ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.

 

Novelo zakona je sicer državni zbor potrdil že v začetku leta. Kot so izpostavili, kakovostna predšolska vzgoja predstavlja trdne temelje vseživljenjskega učenja, kar koristi predvsem otrokom iz socialno ogroženih okolij.

Barnehage, Barn, Spiller, Moro, Glad, Play

Brezplačni vrtec za drugega otroka bo v primeru, da je starejši otrok še vedno vključen v vrtčevsko varstvo. Prav tako vsak nadaljnji otrok, ne glede na to, ali je še v vrtcu ali že v šoli. V praksi to pomeni, da v primeru, da ima družina dva otroka, bo za drugega vrtec plačljiv ob vstopu starejšega v šolo. Vlada je v letošnjem proračunu za dodatno financiranje vrtcev po novem zakonu namenila 2,2 milijona evrov. Poslanci so skupaj z novelo sprejeli še določbo, ki prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem pravnim in fizičnim osebam, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok. S tem želi vlada odpraviti pomanjkljivosti zakona, ki so se pokazale ob nepravilnostih v ljubljanskem zasebnem vrtcu Kengurujčki.

Anita Gužvič/Nova24TV