Od sedaj čez Ravbarkomando le po enem voznem pasu

Obnovitvena dela med Uncem in Postojno prehajajo v tretjo fazo, foto: siol.net

Obnovitvena dela na viaduktu Ravbarkomanda potekajo po zastavljenih časovnih rokih, obnovitveni podjetji Kolektor in CPK pa sedaj zaključujeta drugo fazo obnove avtoceste med Uncem in Postojno ter na viaduktu pripravljata pogoje za pričetek tretje obnovitvene faze. Tako bo jutri, v petek med 12. in 15. uro ves promet v smeri Kopra preusmerjen na sosednjo polovico viadukta, so sporočili z Darsa.

Promet bo tako v tretji fazi na razdalji približno kilometra potekal le po enem delu viadukta, vendar še vedno po dveh zoženih pasovih, na preostalih šestih kilometrih odseka Unec-Postojna bo promet še naprej urejen po obeh polovicah avtoceste, prav tako po dveh zoženih pasovih.

Polovica viadukta Ravbarkomanda pa bo ostala zaprta za ves promet, saj obnovitvena dela v tretji fazi vključujejo sanacijo podpore konstrukcije, sanacijo prekladne konstrukcije z razširitvijo prečnega prereza, sanacijo zunanjih prednapetih kablov, ojačitev konzol prekladne konstrukcije, zamenjavo dilatacij, asfalta in hidroizlolacije, izvedbo novih hodnikov in robnih vencev, zamenjavo jeklene varnostne ograje z betonsko varnostno ograjo in zamenjavo sistema za odvodnjavanje.

Obnova dela avtoceste se je začela junija, nadaljevala pa se bodo tudi prihodnje leto. Gre za obsežna obnovitvena dela, katerih pogodbena vrednost brez DDV za obe sezoni znaša skoraj 23 milijonov evrov. Dars je pogodbo o rekonstrukciji avtoceste na odseku med Uncem in Postojno ter rehabilitaciji viadukta Ravbarkomanda sklenil z najugodnejšim ponudnikom na javnem razpisu, v skupnem nastopu sta bila to podjetji Kolektor CPG in CPK.

Sebastjan J