Od prvega aprila na Hrvaško brez negativnega PCR potrdila lahko vstopijo le cepljeni in preboleli

Mejni prehod Dragonja. FOTO: arhiv ekoper.si

Na Hrvaškem bodo 1. aprila uvedli tisto, kar je že jasno, da bo vsebovala uredba EU o potovanjih z napovedanimi digitalnimi potrdili, je danes izjavil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da bodo vstop v državo brez negativnega testa PCR omogočili potnikom, ki so preboleli covid-19, in tistim, ki so se cepili.

 

Od prihodnjega meseca bodo na Hrvaško lahko še naprej vstopili vsi, ki imajo negativen molekularni test (PCR) na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Prav tako bodo dovolili v državo tudi potnikom, ki so v šestih mesecih pred vstopom na Hrvaško preboleli covid-19. “Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19, pa je razumljivo, da bomo omogočili vstop v državo,” je povedal Božinović na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba za civilno zaščito.

Dodal je, da bodo na meji omogočili tudi hitre antigenske teste v skladu s seznamom testov, ki jih priznava Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). “Kakšnih posebnih olajšav ne bo, razne za otroke do 7. leta starosti, ki ne bodo potrebovali ne negativnega testa PCR ali hitrega angigenskega testa,” je še dejal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite.

Napovedal je tudi, da se bodo do konca meseca odločili, ali bodo spreminjali epidemiološke ukrepe na državni ravni, poroča STA. Medtem so štabi civilne zaščite v posameznih županijah poostrili ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ker se soočajo z vse večjim številom novih okužb.

V državi je trenutno 9052 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1107 covidnih bolnikov, od tega 115 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 27.892 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 264.111 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5854 bolnikov s covidom-19. Doslej so uporabili 416.745 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 335.916 ljudi, med njimi 80.829 z dvema odmerkoma.
Sara Rančigaj/Nova24 TV