Od ponedeljka se lahko cepijo tudi mlajši od 50 let, tako se prijavite na cepljenje prek centralnega portala

Minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Vlada RS/Twitter

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar je napovedal, da je od danes naprej omogočen nov način prijav na cepljenje proti covidu-19, in sicer prek portala zVem ali prek spletne strani cepimose.si, kjer lahko najdemo tudi več informacij o cepljenju in cepivih proti covidu-19. Vse osebe, ki so oddale svoj interes za cepljenje proti covidu-19 prek eUprave, bodo uvožene v nov sistem. “Ko govorimo o aplikaciji, se moramo zavedati, da vsi, ki ste se prijavili na cepljenje, bodisi prek osebnega zdravnika bodisi na cepilnem mestu, ne bo potrebno ponovno oddajati prijave,” je pojasnil minisiter. Od ponedeljka bodo imeli cepilni centri možnost cepiti tudi osebe mlajše od 50 let.

 

 

Tisti, ki so ob prijavi podali svojo telefonsko številko, bodo dobili SMS za potrditev (s povezavo za potrditev prijave). Tisti, ki telefonske številke ob prijavi niso podali, pa bodo dobili e-pošto, kjer bodo pozvani k potrditvi prijave prek portala zVem. Osebe, ki niso oddale interesa prek eUprave, bodo za prijavo prek portala potrebovali naslednje podatke: kartico zdravstvenega zavarovanja, EMŠO, začetnici imena in priimka. Po prijavi oseba prejme SMS s povezavo oziroma kodo za potrditev prijave. Ko kodo potrdi, je vpisana na seznam za cepljenje proti covidu-19. Spletna prijava upošteva prednostne kriterije vsakega uporabnika in ga v skladu z veljavno strategijo umesti na seznam pri izvajalcu cepljenja. Prijavljeni bo samodejno dodeljen svojemu izbranemu osebnemu zdravniku oziroma cepilnemu centru, kamor spada. Na cepilnih mestih bodo prijavljene uporabnike, glede na prednostne kriterije, povabili na cepljenje. Na cepjenje se je mogoče prijaviti tudi na spletni strani cepimose.si, kjer se dostopa tudi do več informacij o cepivih in cepljenju proti covidu-19.

Koordinator za cepljenje Jelko Kacin je sicer že včeraj izpostavil, da se že prijavljenim na cepljenje ob vzpostavitvi nove platforme ne bo treba ponovno prijaviti, to pa je danes potrdil tudi zdravstveni minister dr. Janez Poklukar: “Ko govorimo o aplikaciji, se moramo zavedati, da vsi, ki ste se prijavili na cepljenje, bodisi prek osebnega zdravnika bodisi na cepilnem mestu, ne bo potrebno ponovno oddajati prijave,” je pojasnil. Aplikacija za naročanje bo namenjena lažjemu spremljanju poteka cepljenja po državi. Minister Poklukar je dejal, da so si mobilni del aplikacije ogledali na Bledu. Z aplikacijo so po njegovih besedah opolnomočilo zdravstvene centre, da ti lahko danes opravijo tudi do štirikrat več cepljenja. Postopka vpisa je prej trajal več kot dve minuti, zdaj pa se ej skrajšal na 30 sekund. Aplikacijo so razvili skupaj z NIJZ in pripravili tehnično rešitev za vodenje seznama naročenih ter naročaja na cepljenje zoper covid-19, v okviru portala zVEM. “Za vpis na nacionalni seznam naročil ne bo potreben vnos z digitalnim potrdilom, saj smo želeli zagotoviti čim širši dostop do portala. Kajti samo na ta način, če je stvar enostavna, preprosta in široko dostopna, verjamemo, da je lahko tudi sprejeta in uspešna,” je poudaril Poklukar.

Minister je na novinarski konferenci povedal, kako poteka postopek prijave na portalu zVem
Na portalu zVEM je potrebno klikniti na okence “Naročilo za cepljenje (dostop brez prijave),” ki je desno zgoraj. Temu sledijo štirje koraki. Naprej identifikacija, nato vpis naročila, oddaja naročila in na koncu še potrditev kode oziroma številke, ki smo jo vnesli za prejetje SMS-sporočila oziroma direktno povezavo na portal zVEM.

Podlaga za preverjanje identifikacije portala zVEM v centralnem registru podatkov pacientov, s katerim je ta portal povezan, je EMŠO. Potrebna je še številka ZZZS-ja, ob tem pa je treba vpisati tudi številko mobilnega telefona in eventuelno še elektronski naslov. Pri identifikaciji bo treba vnesti tudi inicialke, torej velike začetnice imena in priimka. Seveda bo možno naročiti tudi drugo osebo, saj nimajo vsi mobilnih telefonov, niti ne znajo vsi upravljati s socialnimi omrežji in aplikacijami. “Seveda bo ta oseba v nadaljevanju postopka morala podati telefonsko številko in pri tem povedati, da podaja prijavo za drugo osebo,” je razložil Poklukar.

Prijava na cepljenje je uspešna šele, ko dobimo potrdilo o cepljenju ter podatek o lokaciji cepilnega centra
Minister Janez Poklukar je tudi pojasnil, da bodo vsi, ki jim prijava na portalu zVEM ne bo uspela, prejeli klic s strani cepilnega centra, ki bo prejel informacijo o poskusu prijave. Cepilni center bo nato pomagal uspešno oddati prijavo. Tako tudi starejši oz. nevešči ne bodo spregledani. Prijava na cepljenje je uspešna šele, ko dobimo potrdilo o cepljenju ter podatek o lokaciji cepilnega centra, kamor je bila prijava oddana. O terminu cepljenja bo oseba obveščena s strani cepilnega centra preko SMS sporočila. “Zagotavljamo visok nivo varnosti, kajti s samoprijavo ne omogočamo dostopa do zdravstvenih podatkov. Ob prijavi prejmemo termin in lokacijo cepljenja,” je dejal minister.

Od ponedeljka bodo imeli cepilni centri možnost cepiti tudi mlajše od 50 let
Ob opozorilih nekaterih zdravstvenih domov, ki so že vzpostavili svoje informacijske sisteme in opozarjajo na morebitno nezdružljivost z novo aplikacijo, je Poklukar pojasnil, da je predvideno 14-dnevno prehodno obdobje, v katerem bodo sezname poenotili in spravili na isti imenovalec. Danes in v prihodnjih dneh bodo s cepilnimi centri imeli delovne sestanke za odpravo “ozkih grl”. “Če posamezni center iz kateregakoli razloga ne bo uspel pristopiti k rešitvi, bo zagotavljal uvoz prijav, prejetih iz portala zVEM v svojo rešitev. Od ponedeljka bodo imeli cepilni centri možnost cepiti tudi mlajše od 50 let, še naprej pa bodo obstajale prioritetne skupine.

Ljudje iz teh skupin bodo imeli še naprej prednost pri cepljenju,” je poudaril minister. Spletna prijava upošteva prednostne kriterije vsakega uporabnika in ga v skladu z veljavno strategijo umesti na seznam pri izvajalcu cepljenja, so sporočili tudi z NIJZ. Minister je zagotovil, da po informacijah, ki jim imajo, v nobenem cepilnem centru nimajo težav, da bi same kapacitete cepljenja povečali za dva do trikrat. Poklukar se je danes na Bledu še prepričal, da zmorejo na lokalnem nivoju organizirati večja cepljenja, saj so na Bledu danes cepili sedem odstotkov vsega prebivalstva, kar pomeni, da tudi če bi cepili vse, vključno z mlajšimi od 18 let, bi za to rabili zgolj 13 cepilnih dni.

Sara Bertoncelj/Nova24TV