Od četrtka brezplačni prevozi s kolo busom in kopalnim busom

Kolobus. FOTO: MOK

Vstop v julij bo zaznamovala vzpostavitev kar dveh brezplačnih storitev linijskih avtobusnih prevozov, in sicer kolo bus ter kopalni bus. Prvi, ki omogoča avtobusni prevoz kolesarjev in potnikov, bo povezoval slovensko Istro in Kras, drugi pa bo na morje pripeljal kopalce.

 

V sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Italija – Slovenija 2014–2020, katerega partner je tudi Regionalni razvojni center Koper, sta nastali dve pilotni aktivnosti projekta Crossmoby. To sta kolo bus in kopalni bus, ki ju financirajo Evropski sklad za regionalni razvoj in občine Hrpelje – Kozina, Komen, Sežana in Divača.

S kopalnim busom na morje

Za otroke in mladostnike so se že začele najdaljše počitnice v šolskem letu, zaradi visokih poletnih temperatur pa je marsikomu zadišalo po morju. Izleti na obalo običajno terjajo tudi nekaj logistike, zato bo v letošnji poletni sezoni vsem ljubiteljem kopanja na voljo tako imenovani kopalni bus, ki bo vozil na relaciji Brkini–Koper. Prvič se bo na pot odpravil v četrtek, 1. julija, uporabniki pa bodo lahko storitve kopalnega busa brezplačno uporabljali vse dni v tednu, do 31. avgusta.

Vozil bo na krožni relaciji Obrov–Javorje/Obrov–Huje–Rjavče–Tatre–Orehek pri Materiji–Slivje/Materiji–Markovščina–Materija–Tublje pri Hrpeljah–Hrpelje–Krvavi Potok–Kozina–Klanec/Kozini–Petrinje–Koper. Brezplačni kopalni bus bo dopoldan od Obrova do Kopra vozil med 8.00 in 9.34 uro, popoldne iz Kopra v Obrov pa od 18.00 do 19.25.

Kolo bus prvič na pot 2. julija

Za ljubitelje kolesarjenja bo v petek, 2. julija, znova zaživela brezplačna avtobusna povezava med Koprom in Krasom kolo bus, ki bo uporabnikom na voljo ob petkih, sobotah ter nedeljah v dveh terminih, od 8.00 do 11.34 in med 17.00 in 20.34. Ob tem se bodo lahko ljubitelji te športne dejavnosti popeljali po številnih urejenih kolesarskih poteh, ki jih ponujata slovenska Istra in Kras.

Uporaba avtobusnih prevozov na krožni relaciji Koper–Kozina–Rodik–Škocjanske jame–Lipica–Divača–Sežana–Štanjel–Sežana–Divača–Škocjanske jame–Rodik–Kozina–Koper bo na voljo vse do 26. septembra. Na kolo busu bodo nameščeni posebni nosilci koles, ki potnikom omogočajo postavitev kolesa na avtobus na vsaki vstopni postaji. Odhodi bodo z glavne avtobusne postaje v Kopru, vnaprejšnjih rezervacij mest ne bo.

Vir: Ekopercapodistria