Obsodbe tihotapcev migrantov na koprskem sodišču

Pripadniki slovenske policije pred sodiščem, foto: Leo C

Na koprskem okrožnem sodišču je ta teden potekala obravnava zoper dva Albanska tihotapca, ki so ju policisti PU Koper ujeli na delu konec Oktobra lansko leto, med tihotapljenjem dveh sodržavljanov proti Italiji.

Albanska državljana, 33. letni Angielin H. in 27. letni Xhuljan P. sta v sredo stopila pred sodnico Barbaro Franca za svoj zagovor na obtožnico o tihotapljenju migrantov čez slovensko ozemlje. Oba albanska državljana imata urejen status bivanja v Italiji, kjer tudi živita z družinama, tja pa sta skozi Slovenijo nameravala tudi pretihotapiti dva sodržavljana. Pri tem dejanju so ju ujeli policisti PU Koper konec lanskega Oktobra.

Državno tožilstvo, ki ga je zastopala Tamara Pahor je za oba tihotapca zahtevalo po štiri mesece zapora, za Angielina H. 1200 € denarne kazni, za Xhuljana P. pa 800 € kazni. Za oba je tožilstvo predlagalo tudi izgon iz države za dve leti.

V zagovor sta odvetnika obtoženih Roman Sevšek in Bojan Pečnik povedala, da je predlagana denarna kazen močno pretirana, saj imata oba obtožena v Italiji majhne otroke, živita v najemniških stanovanjih, za katera pa plačujeta po 400 evrov, oba pa imata majhne zaslužke.

Po oceni obrambe sta neupravičena tudi predloga tožilstva za podaljšanje pripora in za izgon iz države. Glede pripora pa je obramba poudarila, da sta obtožena prestala že dobršen del kazni in bi v primeru pravnomočnosti sodbe že lahko zaprosila za pogojni izpust.

Tožilstvo je v zaključnem govoru poudarilo, da »v zadnjem času v državo prihaja vse več prebežnikov iz Albanije, pri čemer sta obtožena izkoristila svoj položaj in poznavanje razmer.«
Sodnica je v izreku sodbe potrdila predlog tožilstva, ter zaključila, da sta tihotapca »res peljala le dva ilegalca, vendar je enemu od prebežnikov Madžarska že prepovedala vstop v schengensko območje, kar je vsaj Angielin H. dobro vedel.«

Uredništvo