OBALNA CESTA JUTRI Z NOVO PODOBO

(Vir: googlemaps.com)

Jutri je za obalni promet zgodovinski dan, zaprla se bo namreč obalna cesta in v naslednjih letih doživela prenovo. Cesto bosta župana proslavila s simboličnim zaprtjem in jo “vrnila” ljudem. Namesto ceste, bo odsek namenjen kolesarjem, pešcem in rekreaciji. Dogodek se bo pričel ob 16. uri.

Zaradi zaprtja odseka, so uredili preusmeritev skozi predor Markovec, za katerega od jutri naprej ne bomo več potrebovali vinjete. Obe občini sta prepričani, da bodo tudi vsi tisti skeptiki, ki danes v tem ne vidijo pozitivne zgodbe, spoznali, da je bila ta odločitev dejansko izredno pozitivna”.

Nova prometna ureditev

(Vir: ekoper.si)

Zaprtje predstavlja tudi problem z prometno ureditvijo. Župana sta poudarila, da bodo spremembe sprejete postopoma in v skladu z željami tukajšnjih prebivalcev. Po načrtih bodo najprej zaprli cesto za promet in uredili prometno signalizacijo ter zagotovili pogoje za vzpostavitev varne kolesarske in peš poti. Še to poletje pa naj bi po načrtih bili postavljeni dodatni tuši, javne sanitarije in razsvetljava.

Prihodnost

(Vir: izola.si)

Prizadevanja za ureditev tega območja segajo že v leto 1963, je poudaril Kolenc. Takrat so namreč bili pripravljeni prvi urbanistični načrti. Glavni načrt je bil sprostitev prometa in trajnostno usmeriti ureditev tega strateško izjemno pomembnega območja. “Prepričana sva, da bo ta del že v kratkem zaživel in da bo izredno priljubljen med ljudmi. Bo neke vrste dnevna soba Kopra in Izole,” je dodal Popovič.

L.F.