Ob regijskem srečanju SDS v Marezigah: SDS je slovenska prihodnost

Fotografije: Primorska24

Nekaj minut po 13. uri se je v Marezigah začelo srečanje primorske regijske koordinacije SDS. Dogodek je potekal v lepem vzdušju, ki ga ni moglo ustaviti niti protestniško razgrajanje v bližini šotora, v katerem je potekala prireditev. Spregovorila je evropska poslanka Romana Tomc, minister za razvoj in kohezijsko politiko, Zvone Černač, minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, glavni govornik prireditve pa je bil predsednik vlade in SDS, Janez Janša. Pred dogodkom so protestniki metali jajca, tudi v naključno mimovozeče avtomobile, žalili vlado in policiste, v notranjosti pa kot zapisano, složno, umirjeno, kulturno in državotvorno ozračje. 

 

Srečanje se je začelo z Zdravljico, na oder pa je prvi stopil predsednik lokalnega odbora MOK Silvano Radin, ki je dejal, da je proteste sprovocirala Barbara Verdnik (nekdanja novinarka in direktorica časnika Primorske novice, op.p.). Slednja je na družbenih omrežjih sicer glasna nasprotnica vlade, prav tako redno “napada” ugledne posameznike te stranke, pa tudi nekatere druge lokalne politike. “Ko jo bom videl, ji bom povedal, da jo je lahko sram,” je sporočil Radin.

Sledila je točka kulturnega programa v izvedbi moškega pevskega zbora, Pergula Sv. Peter, naslednja pa je spregovorila podpredsednica Slovenske demokratske mladine, Simona Purkat.

Prisotne sta nagovorila tudi evropska poslanka Romana Tomc in notranji minister Aleš Hojs, ki je med drugim miroljubno pozval: “Ne padajmo na te provokacije, pokažimo, da delamo drugače,” tudi njegove besede so bile sprejete z glasnim odobravanjem. Tudi Tomčeva se je dotaknila izgredov pred prireditvenim prostorom in med drugim povedala, da to kar se je danes zgodilo v Sloveniji, se ne bi moglo zgoditi v Evropi, saj slednja levega fašizma ne tolerira.

Naslednji je zbrane nagovoril minister za razvoj in kohezijsko politiko Zvone Černač, ki je poudaril, da SDS že tretjič prevzema odgovornost za Slovenijo, pri čemer so bili vsi mandati uspešni. “Dogajanje pred šotorom ni samo levi fašizem, temveč izjemna radikalizacija levega fašizma, ki pa ga je mogoče premagati samo na volitvah,” je prepričan Černač.

Predstavili so se evidentirani kandidati za poslance Slovenske demokratske stranke, domoljubi Vojko Jevševar iz SDS Piran, Mojca Mahajnc iz SDS Izola, dr. Janez Suša, Mara Glušič s Krasa ter Adrijana Kocjančič iz Podgrada, ki so se strinjali, da enotni zmagujemo in tako gradimo Slovenijo skupaj.

Najtežje pričakovani govornik je bil predsednik stranke SDS, premier Janez Janša: “Imeli smo že kar nekaj regijskih srečanj tukaj, a mislim, da nas še nikoli ni bilo tako veliko. Mogoče tudi zato, ker so naredili veliko reklamo temu srečanju,” je nasmejal prisotne. “Doslej smo imeli dvanajst podobnih srečanj po celi Sloveniji, vsa so bila lepo obiskana, nikoli pa še ni bilo take spremljave kot tukaj. Ampak mislim, kot je rekla že Romana (Tomc, op.p.), da jim moramo biti hvaležni,” je dejal Janša o protestnikih. “Prvič zato, ker ta slika pojasni marsikaj našim evropskim kolegom, drugič zato, ker ne bi moglo biti bolj nazorne slike, ki bi pokazala razliko med tem, kdo smo mi, in kdo so oni.”

“Kričanje je bilo, ko smo se pripeljali sem, nekaj je priletelo tudi v avto, totalitarni simboli ter motenje nečesa, kar je del ustavnega procesa. Slovenija je po ustavi parlamentarna demokracija, ta pa deluje tako, da se ljudje glede na svoje interese združujemo v različne stranke in tekmujemo za naklonjenost volivcev. Tisti, ki ima večjo naklonjenost, sestavi vlado in upravlja z državo. To, kar mi počnemo danes je neposredno izvajanje slovenske ustave,” je pojasnil premier.

“SDS obstaja trideset let. Se spomnite, da bi kadarkoli ali katerakoli lokalna, regionalna organizacija, da ne govorimo o državnem nivoju, v teh letih motila in nagajala drugim, ko so zborovali ali pa se pripravljali na volitve,” je vprašal prisotne.

“To, kar se zadnje čase dogaja, je res dno, preseglo je vse meje. Vsak, ki to gleda in posluša, tega sicer ne bo v osrednjih medijih, ker če ne bi imeli takšnih medijev, kot jih imamo, potem tudi tega ne bi bilo. To je tam rojeno, tam skoteno in podpirano,” je poudaril. “Še preden ste prebrali vabila, so nekateri mediji začeli kuriti, da se je treba zbrati in nagajati. Iz cele Slovenije so tukaj, pa mislim, da jih ni več, kot nas tukaj, ki smo se zbrali samo za eno regijo, to pa tudi veliko pove,” je navedel Janša.

Ta radikalizacija je tudi nevarna. Na tak način se je začel vzpon fašizma v Italiji, na ta način so komunisti vrgli demokratične vlade po drugi svetovni vojni v Srednji Evropi, od Madžarske do Češke, v Sloveniji pa so to naredili že prej. To je v temeljnem nasprotju z vsemi demokratičnimi standardi, je skregano z demokracijo, s slovensko ustavo in z vsem, s čimer pojmujemo neko normalno civilizacijo. Vendar pa Slovenija ni Italija v 30. letih, smo v 21. stoletju in to, kar se tam (zunaj, op.p.) dogaja, je globoka preteklost, kar se je zbralo tukaj, pa je slovenska prihodnost.” Dodal je še, da mnogi botri tega kričanja danes niso prišli na Primorsko, da so globoko skriti v Ljubljani in zadeve kurijo preko medijev. “Zakaj se to dela? Ker je ta vlada v zadnjem letu, kljub epidemiji dokazala, da se da delati drugače, da se da denar, ki ga skupaj zberemo, investirati v tiste stvari, ki jih vi potrebujete, ne pa v paravojsko levih strank,” in še, da naj se ne pustijo ustrahovati, ampak pojdejo na volitve.

»Ne delajmo si iluzij, da bo naše sporočilo prišlo do slovenskih domov preko novinarskih hiš, kot je POP TV ali RTV. Potrebno bo vzeti pot pod noge. Na tej podlagi bomo lahko zbrali dovolj glasov, da oblikujemo trdno vlado, ki bo zagotovila Sloveniji prihodnost, za katero smo glasovali na plebiscitu,« je dejal.

Premier je prisotne pozval tudi k minuti molka v počastitev spomina pesnika in pisatelja Jožeta Snoja, dolgoletnega člana in podpornika SDS, ki je umrl včeraj. “Naj počiva v miru,” je sklenil predsednik vlade Janez Janša in njegovim bližnjim izrekel sožalje.

Kričanje v Marezigah je pospremilo zmerjanje in metanje jajc. FOTO: DemokracijaFOTO: DemokracijaFOTO: DemokracijaFOTO: Demokracija

Spletno uredništvo