Ob mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk Koper obarvan roza

Ukmarjev trg. FOTO: MOK

Oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi javnost ozavešča o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, kar je ključno za uspešno zdravljenje. Koprska občina je v ta namen minuli ponedeljek v roza obarvala luči na Ukmarjevem trgu, mestnem kopališču in pročelju utrdbe Bastion.

 

V času rožnatega oktobra, ko javnost ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, poteka mednarodna zdravstvena kampanja, v katero je vključenih več tisoč mednarodnih organizacij. Za ozaveščanje o bolezni, ki največkrat prizadene ženske, že vrsto let skrbi tudi Združenje Europa Donna Slovenija.

Zgodnje odkrivanje rakavih obolenj je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj posledic in zmanjševanje umrljivosti. V Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli več kot 1300 žensk in približno 10 moških. Po zaslugi presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA, ki pokriva vso Slovenijo in v okviru katerega so ženske med 50. in 69. letom starosti vsaki dve leti vabljene na presejalno mamografijo, odkrijejo več rakov v zgodnji fazi, ki so skoraj popolnoma ozdravljivi. Za zmanjševanje umrljivosti je potrebna vsaj 70-odstotna odzivnost na program, kar lahko dosežemo le z ustrezno osveščenostjo o tej zahrbtni bolezni.

V Europi Donni v okviru rožnatega oktobra že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Številne aktivnosti bodo organizirali tudi v koprski občini. Po tem, ko so se minuli ponedeljek v koprski Taverni zbrale članice združenja in skupaj z gosti predstavile pomen rožnatega oktobra, se sprehodile skozi mesto in pričakale prižig roza luči na koprskem pomolu, se bosta odvila še dva nova dogodka.

Najprej bodo v ponedeljek, 11. oktobra, oljkam, ki se nahajajo le korak stran od občinske stavbe na Verdijevi ulici 10, nadeli rožnate pentlje, nato pa se bodo še v petek, 15. oktobra, odpravili v Škocjanski zatok in tam opravili tri kilometre dolg pohod za zdravje.

Več o aktivnostih v času rožnatega oktobra je na voljo na naslednji povezavi.

Spletno uredništvo, vir: Ekopercapodistria