Ob dnevu Zemlje v Portorožu in Strunjanu zasadili pet dreves

Fotografiji: JP Okolje Piran

V piranski občini dan so svetovni dan Zemlje obeležili z zasaditvijo petih dreves. Pri izboru lokacije in drevesnih vrst so upoštevali tudi želje občanov.

 

V Strunjanu so danes za lopato prijeli podžupanja Občine Piran Manuela Rojec, direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar, predstavnik krajevne skupnosti Strunjan Gianfranco Giassi in direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič, ter na zelenici avtobusne postaje zasadili tri sadike istrskega črnega hrasta, so zapisali na spletni strani piranske občine.


Pri izboru lokacije in drevesnih vrst so upoštevali želje občanov, rastne razmere pa tudi prilagodljivost vrste na okolje. Pri posaditvi pinij na kopališču Korotan in nasproti parka Rastelli pa je šlo za regeneracijo naravnega okolja, ki ga je lani prizadelo močno neurje.

Z delovno akcijo so navedeni želeli simbolno vzpodbuditi občane in občanke k razmišljanju, kako lahko izboljšajo odnos do našega planeta in jih spodbuditi k delovanju. “Mestno drevje ima namreč v urbanih okoljih pomembno ekološko funkcijo, saj pripomore k zniževanju temperature zraka in tal, daje senco, filtrira zrak, zmanjšuje koncentracijo ogljikovega dioksida in podaljšuje čas odtoka meteorne vode, kar pomembno vpliva na kakovost mestne klime. Poleg tega imajo drevesa tudi družbeno funkcijo, saj z dušenjem hrupa izboljšujejo kvaliteto bivanja človeka v mestu ter nenazadnje spodbujajo druženje ljudi in rekreacijo na odprtih prostorih,” so še zapisali.

Vir: Občina Piran