Ob dnevu spomina na vse preminule in predvsem pokojne svojce

Naravni čebelji vosek je okolju prijaznejša alternativa kemično obdelanemu parafinu, foto: shutterstock

Danes obeležujemo dan spomina na mrtve, ki že tradicionalno na pokopališča širom Slovenije privede množice obiskovalcev grobov. Letošnji 1. November je bil že tedne pred prihodom zaznamovan s kampanjo o ozaveščanju škodljivega vpliva svečnih odpadkov na okolje. Nekateri so šli celo tako proti tradiciji prižiganja sveč v spomin na mrtve, da so javno pozvali Slovenke in Slovence k alternativam, kot so donacija denarja za nakup sveč, v dobrodelne namene.

Aktivni tudi nepridipravi

V naglici in gneči bodo svoje priložnosti iskali tudi tatovi in vlomilci, zato jim ne olajšajte dela. »Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite  denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah.« svetujejo vsem v PU Koper.
Tudi v parkiranih avtomobilih vrednih predmetov ne puščajte na vidnih mestih. Poskrbite, da ste vozilo pred odhodom iz parkirišča zaklenili, tudi »Pri  urejanju grobov imejte svoje stvari na očeh in jih ne odlagajte tako, da bi ostale brez nadzora.«

Pričakovati je tudi »povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča,  na mejnih prehodih in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Vozite previdno, odgovorno in strpno! Pešci, bodite vidni. Vozniki ne spreglejte jih.«še poudarjajo v PU Koper.

Alternative okoljski katastrofi cenenih plastičnih sveč 

Slovenci kljub vsemu posegajo po okolju prijaznejšim alternativam, za prižiganje simbolične luči v spomin na preminule svojce in prijatelje.

Tudi splet ponuja alternative cenenim plastičnim svečam, foto: svecamanj.si

Mnogi se odločajo za elektronske sveče, ki naj bi imele življenjsko dobo do treh let, spet drugim bolj ugajajo steklena ohišja, ki zaščitijo sveče pred vremenskimi vplivi na grobu po več let. Primerna izbira za tak nagrobni dodatek so seveda sveče iz čebeljega voska, ki jih lahko najdete predvsem pri domačih proizvajalcih in tako svoj denar namenite spodbujanju lokalnega gospodarstva za povsem naravni izdelek, ki človeštvu prinaša luč in ga ta zato ceni že na tisoče let.

Nakup cenenih plastičnih sveč v zadnjih letih upada, tudi po zaslugi civilnih in spletnih kampanj, ki pozivajo k zmanjšani uporabi le-teh.

Število izvoženih krst po državah iz Slovenije, foto: SURS

SURS pa je v času primerni statistični novici objavil število izvoženih krst iz Slovenije v tujino.

Uredništvo