Novorojenček po spornem krstu umrl zaradi zastoja srca

SUCEAVA – Romunska pravoslavna cerkev se otepa očitkov zaradi spornega obreda krsta. Romunski novorojenček iz Suceave na severovzhodu države je namreč po domnevno spornem obredu umrl. Po poročanju tamkajšnjih medijev ne gre za prvi primer.

 

Duhovnik iz cerkve Saints Constantin and Elena je po ustaljenem običaju šest tednov starega dojenčka trikrat potopil v sveto vodo. Da je bilo temu tako, je potrdil  nadžupnik Doru Budeanu: “Otrok je bil popolnoma potopljen v vodo, po besedah duhovnika je jokal med in po obredu.”

Kot je kasneje pojasnil oče otroka, je imel deček usta odprta in je jokal, duhovnik pa ga je kljub temu trikrat potopil. Ko je s potopaljanjem prenehal, je deček iz nosu krvavel, imel je šibak srčni utrip. Starša, ki sta videla, da je njun otrok v slabem stanju, sta reševalce poklicala sama.

Malček naj bi pri obredu pogoltnil 110 mililitrov vode in doživel zastoj srca. Kljub takojšnji zdravniški pomoči je deček, ki so ga sprejeli na intenzivno nego in ga intubirali, nekaj dni kasneje, v ponedeljek, prvega februarja, zaradi srčnega zastoja umrl. Po poročanju spletnega portala Romania Journal je obdukcija pokazala, da je imel novorojenček v pljučih tekočino.

Tožilstvo je zoper duhovnika, ki je izvedel obred, uvedlo preiskavo zaradi uboja. Tiskovni predstavnik cerkve BOR Vasile Bănescu je staršem sicer izrekel sožalje, a je družina neutolažljiva. Nadškofija Suceava pa je v sporočilu za javnost navedla, da “težko razumejo, zakaj je bog dopustil tako težko preizkušnjo”.

Nekateri menijo, da je sporen obred s potopitvijo božja volja, drugi trdijo, da gre za brutalen obred. Predvsem pa ne gre za prvi tovrstni primer, poročajo romunski mediji. Nasprotniki obreda so po dečkovi smrti sprožili peticijo, v kateri zahtevajo, da romunska pravoslavna cerkev sporen obred spremeni. Zbrali so več kot 60.000 podpisov.

Uredništvo