Novomeškega policista migranti okužili z garjami

Policist novomeške policijske uprave je pri stiku z ilegalnimi migranti, zbolel za garjami. FOTO: Sindikat policistov Slovenije

LJUBLJANA, NOVO MESTO – Tudi danes poročamo o ilegalnih migrantih in policistih, no, v današnjem zapisu gre za slovenske policiste. Posledice tega, da naval migrantov na slovenske meje ne pojenja, prav nasprotno, prinaša novo zgodbo o ogroženosti in varnosti tistih, ki so s prebežniki v stiku po službeni dolžnosti.

 

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), Kristjan Mlekuš, je danes popoldan na facebook strani SPS objavil fotografijo in navedel: »V Sindikatu policistov Slovenije smo se seznanili s primerom policista PU Novo mesto (PP Šentjernej), ki se je v preteklih dneh okužil z nalezljivo boleznijo garje, pri čemer naj bi se nalezel v postopku z ilegalnimi migranti.

Skladno z objavo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ, https://www.nijz.si/sl/garje-scabies), inkubacijska doba traja od 2-6 tednov, prenaša pa se s tesnim telesnim stikom (koža-koža), zato se nam poraja vprašanje, ali so bili ustrezni ukrepi sprejeti pravočasno. Poleg tega NIJZ navaja, da se mora zdraviti celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile, prav tako morajo vsi izvajati ukrepe za preprečitev nadaljnjega prenosa, kar pa po podatkih, s katerimi razpolagamo, ni bilo storjeno.«

 

V policijskem sindikatu ni prazničnega vzdušja. FOTO: SPS

 

Sindikat od Ministrstva za notranje zadeve zahteva čimprejšnje odgovore na zastavljena vprašanja:

– Ali je bil identificiran kliconošec nalezljive bolezni, za katero je zbolel policist ter kje se nahaja?
– Na kakšen način je prišlo do okužbe policista?
– Kakšne ukrepe je povzelo MNZ kot pristojno za varnost in zdravje pri delu v konkretnem primeru?
– Ali se je uvedlo zdravljenje celotnega kolektiva, kjer so se pojavile garje, skladno z navodili NIJZ?
– Ali ima policist priznano 100% bolniško odsotnost?
– Ali so bili izvedeni ukrepi skladno z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/11)?
– Ali so bili preventivnih ukrepov deležni tudi njegovi družinski člani oz. osebe, s katerimi živi ter kdo nosi stroške?

Vaše odgovore pričakujemo v najkrajšem možnem času!

    Epidemiologija bolezni

Garje povezujemo z nečistočo, vendar nesnaga ni pogoj za razvoj bolezni. Srbci se pojavljajo tam, kjer se srečuje veliko ljudi, zato pogosto prizadenejo domove za starostnike, otroške vrtce, šole, bolnišnice, in tako dalje. Med ljudmi se prenašajo z medsebojnimi stiki, pogostejše so v času vojn, naravnih nesreč, migracij. 

M. K.