Novo priznanje krivde v sojenju Kobram

Valon in Dibran Hoxhaj pred aretacijo, foto: facebook

Sodni proces zoper obdolžene v zadevi Kobra, ki se vleče že 9 mesecev, se počasi spreminja v polski primer slovenskega sodstva. Od prvotnih 26 obdolženih, se je na koncu pred sodnikom znašlo najprej 16, nato pa zgolj 14 obdolženih, med njimi tudi Ivica Guberac, nekadnji nogometaš FC Koper.

Sojenje kriminalni združbi pod imenom Kobra, katero so na slovenski obali vodili pretežno državljani Kosova so bili na začetku obtoženi preprodaje drog, trgovanja z orožjem in tihotapljenja ilegalnih prebežnikov. Vendar pa je na koncu iz obtožnice izpadla obtožba o trgovini z orožjem, zato sedaj obdolžencem sodijo zgolj za preprodajo drog in tihotapljenja ilegalnih prebežnikov.

Minimalne kazni za skesance

Ob začetku sojenja sta krivdo po obtožnici tihotapljenja ljudi priznala Marjan in njegov sin Gabrijel Deluk. Obdolžena sta bila tihotapljenja prebežnikov s Kosova, Albanije, Turčije in Sirije prek meje v bližini Ilirske Bistrice, vendar pa sta nato prejela zgolj pogojne kazni in sicer Gabrijel zgolj 14 mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let in tisoč evrov denarne kazni. Krivdo je priznal tudi Urim Reixhaj, ki mu je sodišče nato izreklo kazen dveh let in pol zapora ter 3.600 € denarne kazni.

Zadnji, ki je sedaj priznal svojo krivdo je bil Elton Shkurti, ki je svojo vpletenost sicer sprva zanikal, ob sami aretaciji pa je Shkurti v morje odvrgel ovoj z rjavo vsebino in pištolo. Sodišče mu je po priznanju krivde prisodilo 5 let zaporne kazni, od česar je Shkurti že odslužil leto in pol, nastanjen v priporu. Med sojenjem je na dan prišlo tudi dejstvo, da je Elton Shkurti pod lažnim imenom v Italiji v preteklosti zagrešil 23 kaznivih dejanj, od pretepov in tatvin do preprodaje droge, leta 2015 pa je prestal vse dosojene kazni.

Zapleti na in okrog sojenja obdolženim

Eden izmed zapletov na sojenju je bilo tudi opravičilo Valona Hoxhaja, ki naj bi pozabil Koran na katerem je želel priseči svojo nedolžnost. To je storil piranski gostinec Besim Imeri, ki je na sojenju svojo nedolžnost na obtožnico, da se je septembra predlani v Španijo odpeljal po drogo potrdil s prisego na Koranu.

Zapleti okoli Valona so se zgodili tudi na Dobu, kjer je po premestitvi iz koprskih zaporov zaradi varnostnih razlogov na Dobu sprožil upor zapornikov, kar je tudi polnilo naslovnice slovenskih medijev.

Shqipron je po dveh letih še vedno na begu, foto: interpol

Slovenska policija pa s pomočjo Interpola še vedno išče sedaj že 29-letnega Shqiprona Hoxhaja, ki se je na dan aretacij z Beemvejevim terencem izmuznil policijskim patruljam, avto pustil pred nekdanjo stavbo koprske policijske uprave in in je na begu že dve leti.

Sebastjan J