Novo poglavje incidentov v Piranskem zalivu

Razmere v piranskem zalivu se znova zaostrujejo, foto: svet24.si

Kljub odločitvi mednarodnega arbitražnega sodišča o mejnem sporu med Hrvaško in Slovenijo, je Hrvaška napovedala da sodbe ne bo spoštovala. Tako sta bila to soboto v Piranskem zalivu po poročanju slovenske policije dva, po poročanju hrvaške policije pa kar trije incidenti.

V obeh dopoldanskih incidentih naj bi po poročanju hrvaške strani čoln slovenske policije plul v hrvaških teritorialnih vodah, foto: dnevnik.si

Najprej je malo pred 11 uro čoln slovenske policije opozoril hrvaško ribiško ladjo, da se nahaja na slovenski strani zaliva, ter se nato brez nadaljnjih ukrepov vrnil nazaj na slovensko stran. V drugem incidentu je čoln slovenske policije znova opozoril hrvaško ribiško ladjo, vendar je v tem primeru posredoval tudi čoln hrvaške policije. Brez kakršnih koli ukrepov so se plovila razšla. V obeh incidentih naj bi bil po poročanju hrvaškega notranjega ministrstva čoln slovenske policije v hrvaških teritorialnih vodah.

Do tretjega incidenta pa naj bi prišlo popoldne, okrog 2 ure, ko naj bi se čoln slovenske policije odpravil proti hrvaški ribiški ladji, vendar se je po opozorilu hrvaških policistov da ladja lovi v hrvaških teritorialnih vodah obrnil še preden je zaplul na hrvaško stran.

Čeprav je Miro Cmerar zagotovil, da bo vlada storila vse za prebivalce, ki so po razsodbi ostali izven slovenskih meja, pa se z novimi incidenti v Piranskem zalivu kaže le slovenska nezmožnost izvajanja schengenskih pravil in nadzora evropske meje. Hrvaška, ki se poteguje za polnopravno članstvo v Evropski uniji pa bi se morala zavzeti za spoštovanje razsodbe evropske inštitucije, saj gre nenazadnje za določitev ne samo slovenske, pač pa tudi evropske schengenske meje, vsaj dokler Hrvaška ne vstopi v schengensko območje.

Sebastjan J