Novinar Možina tarča napadov, ker je dovolil gostu Jeretiču povedati mnenje o novinarki Eugeniji Carl

Novinar Jože Možina. FOTO: Nova24 TV

Novinar in voditelj Igor Pirkovič je povedal, da je oddaja Jožeta Možine s Sebastjanom Jeretičem dvignila precej prahu znotraj RTV. Možina je to prek twitterju priznal in poudaril, da se ponovno pojavljajo pritiski na svobodo izražanja, kljub temu, da je RTV temu namenjena. “Nobeno popuščanje diktaturi enoumja ne pride v poštev,” je dejal Možina. Kot smo izvedeli, je za RTV sporna izjava Jeretiča, ki je javno izpostavil po njegovem bojda nepošteno novinarsko delo novinarke Eugenije Carl. 

Prejšnjo nedeljo je Jože Možina gostil znanega političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki je v preteklosti med drugim sodeloval pri uspešni kampanji Boruta Pahorja na državnozborskih volitvah. Pogovor je tekel na temo trenutnega političnega stanja v Sloveniji. Jeretič je mnenja, da je treba delovati v dobro Slovenije, ne glede na usmerjenost, a da pri levici vidi največjo težavo prav pri njeni radikalizaciji.

V nadaljevanju sta se dotaknila tudi domnevnih laži in zavajanj nekaterih novinarjev. Jeretič je poudaril, da je bil tudi sam deležen “novinarskih svinjarij”. Pri tem je izpostavil novinarko RTV SLO, Eugenijo Carl, ki naj bi v petek tik pred volilnim molkom (Jeretič je namreč kandidiral za župana Pirana), ko se ni bilo možno več odzvati, objavila prispevek, za katerega je navedel, da je bil poln laži. V njem sta uporabnika nedovoljenih drog trdila, da jima je Jeretič obljubil denar za vsak glas, ki ga dobita, a da jima kasneje ni plačal. “Čeprav je Piran majhno mestece in je dejansko celo kampanjo delala za drugo stran, to ni bila zgodba, ki bi jo dobila zadnji dan /…/ mojo izjavo je prejela že na torek, s prispevkom pa je čakala na petek, da se ne bi mogel odzvati,” je pojasnil. Carlova je očitke o tem, da bi ravnala nepošteno, na svojem facebook profilu že zanikala.

Jeretič poudarja, da je to čisti osebni politični aktivizem in človek se mora odzvati. “Seveda najprej, če je pameten prespi, da se ne odzove v afektu isti moment, ampak v vsakem primeru ima pravico do ostrega odziva na tako delovanje,” je odgovoril na vprašanje o tem, ali je prav, da se politiki odzovejo na zavajanja in laži novinarjev, kot denimo Janez Janša.

Eugenija Carl. Foto: Facebook/Eugenija Carl

Jeretič je že v preteklosti izpostavil, da je Carlova novinarka, ki po njegovem laže in svoje zamere, tako Jeretič, prenaša na ekrane nacionalne televizije, ki jo vsi plačujemo. “To sem zelo brutalno doživel tudi na svoji koži. Eugenija Carl je javna uslužbenka, ki zlorablja svoj položaj. Morala bi dobiti odpoved, ne pa da se ji dopušča teroriziranje javne institucije,” je zapisal in v nadaljevanju pojasnil, da je nazadnje, njeno delovanje le preseglo prag strpnosti kolegov. Rosviti Pesek je bilo očitno dovolj. Javno je napisala, da ima dovolj Eugenije Carl in njenih metod delovanja ter kritik drugih kolegov. Rosvita Pesek je bila deležna napada Eugenije Carl, ker je za komentar odstopa predsednika vlade, vprašala vodjo opozicije.”

Je imel Jože Možina težave, ker je Jeretič povedal mnenje o poročanju novinarke?
Novinar in voditelj na RTV Igor Pirkovič je izpostavil dejstvo, da je omenjen intervju poskrbel za skoraj izredno stanje na RTV. To je priznal tudi sam Možina, ki je zapisal: “Res, po intervjuju z Jeretičem spet pritiski/dvoličnost/poskusi utišanja s strani tistih, ki jim ni jasno, da je RTV medij svobodnega izražanja.”  Ob tem je poudaril, da v njegovih pogovorih lahko gostje komentirajo vse, tudi RTV. “Nobeno popuščanje diktaturi ne pride v poštev.”

 

Za več informacij smo kontaktirali tudi Možino, a še nismo dobili podrobnejših pojasnil o tem, kaj točno se je dogajalo. Po pisanju državnega sekretarja Žana Mahniča, je moral Možina, ker je Jeretič povedal resnico o Carlovi, na zagovor k glavni urednici Manici Janežič Ambrožič, saj bi po njeno moral Možina to preprečiti. Kot kaže se to na RTV ne bi smelo zgoditi. “Ker na RTV Slovenija se resnice o njihovih zaposlenih družbenopolitičnih delavcih ne sme povedati,” je bil kritičen Mahnič.

Sara Rančigaj/Nova24 TV