Novih 26 potrdil o nezavarovani slovenski meji

Slovenska policija v spremstvu migrantov, foto: facebook

Samo v zadnjih 24 urah so policisti PU Koper spet ujeli 26 novih migrantov, ki so ilegalno prečkali slovensko-hrvaško mejo.

Med ujetimi je bil tudi slovenski taksist iz Kazahstana, ki je po Sloveniji v vozilu prevažal kar 6 Pakistancev.

Na območju PU Koper so policisti od ponedeljka, 19. 8., do danes, 20. 8. 2019, obravnavali 26 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Policisti PP Ilirska Bistrica so obravnavali 24 oseb in PP Kozina 2 osebi. 2 osebi sta zaprosili za mednarodno zaščito, 2 osebi sta nastanjeni v center za tujce.
Policisti PP Ilirska Bistrica so popoldan pri Knežaku ustavili osebni avto Ford, ljubljanskih registrskih tablic. Vozil ga je 38-letni državljan Kazahstana, ki prebiva v Ljubljani (voznik taksija), v vozilu pa je bilo še 6 državljanov Pakistana.

Osebe po državljanstvih:
Pakistan        14 x
Indija             6 x
Sirija              5 x
Kuba              1 x

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Nezaupanje tujine v Slovenijo vse višje

Nezmožnost Slovenije zapreti slovensko južno in balkansko schengensko mejo pred ilegalnimi prehodi migrantov, ki s tem vstopajo v Evropo prek Slovenije, zbuja vse večje nezadovoljstvo pri političnih predstavnikih sosednjih držav.

Italija tako Sloveniji že grozi z rezilno žico na zahodni meji, saj je FJK zaradi Slovenije postala bolj vroča vstopna točka za migrante, kot pa Sicilija prek Mediteranske poti z nevladnimi ladjami.

Tudi nedavno srečanje Orbana in Merklove nakazuje, da se evropska politika glede varovanja schengenskih meja obrača v novo smer.

Vprašanje pa je, ali bo Slovenija v prihodnje s svojo “refugees welcome” politiko in nezmožnostjo varovanja svoje južne meje pred ilegalnimi prehodi, sploh še del te nove evropske strategije za obrambo pred migranti, ali pa bo ostala pred vrati schengenskega območja.

Uredništvo