Novembra bodo v koprski stolnici prvič zadonele nove orgle

Fotografije: MOK

Danes je v prostorih Pretorske palače potekala gospodarska donatorska konferenca o realizacijipostavitve največjih cerkvenih orgel v Sloveniji. Veličastne orgle, ki so dolga leta samevale v švicarski koncertni dvorani, so nov dom našle v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. 

 

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru bodo ob mašah in drugih cerkvenih slovesnostih ter priložnostnih koncertih kmalu zazvenele nove orgle. Po štirih letih oddaje prijave na razpis za dodelitev orgel iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha so te v Kopru skoraj nared. Orgle, ki jih sestavlja 5.520 piščali in tehtajo 16 ton, so že postavljene, strokovnjaki pa bodo do konca oktobra izpopolnjevali njeno uglaševanje, s katerimi bodo instrument zvočno umestili v stolnico.

Postavitev novih orgel je zahtevala večje investicijske posege v koprsko stolnico, saj so morali zaradi njihove velikosti zgraditi povsem nov pevski kor. Poseben izziv je bila tudi logistična izvedba, od dostave sestavnih delov do njihove postavitve in uglasitve. Zasluga za to gre v prvi vrsti Župniji Koper, ki je tudi nosilka projekta in je aktivno vodila vse postopke za pridobitev in umestitev orgel v koprsko stolnico. Svojo vlogo pri tem pa imajo tudi številne institucije in posamezniki, ki so projektu že od samega začetka namenili vso podporo. Med drugim je koprska občina zanj do zdaj namenila 130.000 evrov.

»Veliko dela je za nami, a prava zgodba o največjih cerkvenih orglah v Sloveniji se zdaj šele začenja. Orgle, ki jih je načrtoval Jean Guillou in sta jih leta 1988 izdelala svetovno znana orglarja Kleuker in Steinmeyer, bodo obogatile kulturni utrip našega mesta, saj ne bodo služile le cerkveni liturgiji, ampak bodo omogočile, da tudi v Kopru gostimo pomembne glasbene ustvarjalce in dogodke mednarodnih razsežnosti,« je na današnji konferenci podžupanja Kopra Jasna Softić poudarila pomen take pridobitve za mesto in širšo regijo.

Orgle bodo v uporabi predvidoma novembra, ko je načrtovana inavguracija s spremljajočimi dogodki. Veliki slavnostni koncert bo izvedel Pier Damiano Peretti, profesor na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. V sklopu koncertov ob inavguraciji bo tudi koncert zmagovalnih skladb natečaja za nove skladbe Aegis Carminis 2021 za orgle in pevski zbor. Sodelovala bosta tako Zbor akademije za glasbo in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.

Spletno uredništvo, vir: Ekopercapodistria