Nova skupina ilegalno v Slovenijo

Vrste za zakoniti prehod državne meje, foto: Primorska24

Ilegalni prehodi slovensko-hrvaške meje še naprej potekajo nemoteno.

Policisti PU Koper so v zadnjih 24. urah ujeli skupno 18 oseb, ki so ilegalno vstopile na slovensko ozemlje.

Na območju PU Koper so policisti v zadnjih 24. urah obravnavali 18 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. 2 tujca sta izrazilo namero, da bosta v Sloveniji zaprosila za mednarodno zaščito in sta bila odpeljana v azilni dom.

Obravnavane osebe po državljanstvih:
Pakistan      11 x
Iran                3 x
Afganistan    2 x
Alžirija           1 x
Maroko         1 x

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Nadzor samo še na uradnih mejnih prehodih

Kdor je v zadnjih tednih skušal vstopiti ali izstopiti iz Slovenije, je preživel precej ur v dolgih kolonah na mejnih prehodih. Tako na severu države, kot tudi na jugu.

Večurni zastoji na mejnih prehodih se navadno končajo s preprostim zamahom roke pristojnega carinika, brez, da bi sploh pregledal dokumentacijo. Iluzija varovanja državne meje, pri čemer ilegalni prestopniki meje seveda ne čakajo več ur na vstop v državo, pač pa se na nezavarovani zeleni meji enostavno sprehodijo v državo.

Policija pa jih po nezakonitem prestopu državne meje, šele več kilometrov v notranjosti države ujame in začne njihov popis. Ob izraženi nameri za azil, pa migranti dobijo seveda tudi brezplačni prevoz v prestolnico in seveda brezplačno oskrbo na državne stroške.

Uredništvo