Ni fotomontaža in ni smešno: Zdravstvo v kolapsu, Zavec in Klakočar Zupančičeva pa v DZ nasmejana boksata za otroke z rakom, ki jim verjetno ni do smeha

Poslanke z boksarskimi rokavicami na rokah nasmejane spremljajo dvoboj.
Služba za odnose z javnostmi državnega zbora je pred dnevi na poslanke in poslance naslovila vabilo k snemanju kratkega igranega filma Državnega zbora za otroke iz Pediatrične klinike. 

Kot so zapisali v vabilu, naj bi se sredi dvorane državnega zbora v boksu pomerila poslanec in nekdanji boksar Dejan Zavec ter predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Simbolni boksarski dvoboj naj bi nato prekinila z rokovanjem in z znakom zlatih pentljic (znak boja proti otroškemu raku). Poslanke in poslanci naj bi dvoboj spremljali iz poslanskih klopi in se jima pridružili v zadnji sceni s sporočilom upanja in podpore – pokazali oziroma v rokah bi držali zlate pentljice.

Medtem ko se zdravstvo nahaja v kolapsu, sta se poslanec Dejan Zavec in Urška Klakočar Zupančič, navkljub protestu poslanke skupine SDS, da gre za občutljivo temo, odločila za snemanje kratkega filma, kjer sta se pomerila v simbolnem boksarskem dvoboju. V poslanski skupini SDS so v odzivu poudarili, da so zgroženi nad tem, da predsednica Državnega zbora izjemno občutljivo temo, tako za otroke – bolnike z rakom, kot njihove starše – skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore.

V SDS izpostavljajo, da cenijo vse dosežke, ki jih je poslanski kolega Dejan Zavec, dosegel v boksu, so pa mnenja, da je tovrsten pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen. “Mnenja smo, da bi poslanke in poslanci lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje, ki gredo v smeri lajšanja življenj staršev z bolnimi otroci in pravicami, vezanih na zakonodajo glede odsotnosti z dela ter uveljavljanjem le-teh zaradi spremstva v bolnišnicah kot pa z uprizarjanjem poslanskega boksarskega duela v ringu.”

 

O simbolnem boksanju je prvi poročal spletni portal Siol. Članek lahko preberete na povezavi: https://siol.net/novice/slovenija/urska-klakocar-zupancic-v-dz-z-boksarskimi-rokavicami-foto-589370

 

Spletno uredništvo, nova24tv.si (Sara Kovač)