Ne puščajte psov v zaprtih avtomobilih

Psi naj imajo v avtomobilih vedno odprta okna, foto: youtube.com

V zadnjih dneh je Obalo razburjala 46. letna Švicarka, ki je svoje pse prevažala v osebnem vozilu, večkrat pa jih je tudi pustila zaprte v avtomobilu. Policija in uradna veterinarska služba so na poziv občanov večkrat posredovali, včeraj pa so bili Švicarki z uradno odločbo tudi odvzeti psi.

13. 7. 2018  ob 11.19 uri je imela vozilo parkirano pri železniški postaji  v Kopru. V vozilu so bili trije psi, ki so imeli pitno vodo, na  vozilu  pa  so  bila odprta stekla vrat. Psi v vozilu niso kazali znakov  vročinskega  udara. Na kraj je prišel veterinarski inšpektor, ki je ocenil, da psi niso bili ogroženi, zato je izrekel opozorilo po Zakonu o zaščiti živali.

1. 8. 2018 ob 14.03 je imela vozilo parkirano v Luciji, na soncu pred lokalom.  V vozilu sta bila dva psa, ki nista imela pitne vode, delno so  bila odprta okna. Ob prihodu policijske patrulje na kraj psi niso kazali znakov vročinskega udara, so pa bili zasopli. O stanju psov je bila  obveščena  Veterinarska inšpekcija, vendar se niso odločili, da pridejo  na kraj. V razgovorih s pričami so policisti tudi ugotovili, da  je lastnica v dopoldanskem času v lokalu enega od psov brcala oz. pretepala.  V  postopku  s policisti je ženska policiste žalila in ni upoštevala  zakonitega  ukaza  policista,  zato  so  zanjo  uporabili prisilna  sredstva.  Izrekli  so ji globo v višini 1.105 evrov zaradi kršitev  Zakona  o  varstvu  javnega  reda  in miru (6/1, 7/1 in 22/1 ZJRM-1)  ter  izvedli  hitri  postopek  z  odločbo  Zaradi kršitve 3. odstavka  45.  člena  (zveza  15.  členom) Zakona o zaščiti živali, v višini 800 evrov. Globo je poravnala na kraju.

4. 8. 2018  ob  15.40  uri je imela ista ženska parkirano vozilo v garažni  hiši  v Kopru. Na kraj je odšla policijska patrulja, ki je v vozilu  dejansko  opazila tri pse. Psi niso kazali znakov vročinskega udara. Kljub temu je bila lastnica povabljena na PP Koper, kjer ji je bila  izdana  globa  zaradi  kršitve  3. ostavka 45. člena (zveza 15. člen)  Zakona  o zaščiti živali, v višini 800 evrov. Pred tem je bila tudi  obveščena  uradna  veterinarka,  ki  se je napotila na kraj. Po izrečeni  globi  je  lastnica  psov  kraj zapustila, še pred prihodom veterinarke.   Isti  dan  ob  17.21  uri  je  bila  policija  ponovno obveščena,  da  je vozilo parkirano na soncu pri glavni pošti in so v vozilu psi. Zopet smo obvestili uradno veterinarko, ki se je napotila na  kraj.  Ob  18.  11  uri  smo  prejeli  ponovno klic občana, da so ustavili  vozilo  na  bencinskem  servisu  na Škofijah. Pred prihodom patrulje  in  uradnim  veterinarjem, je lastnica z vozilom odpeljal v Italijo.

6. 8. 2018  ob  11.22  uri  je  imela  46-letnica  parkirano vozil Destradijevem  trgu  v Kopru. Na kraj je po obvestilu odšla patrulja, ki  je  v  vozilu  ponovno  našla dva psa. Vozilo je bilo v senci, na vratih  je bilo delno odprto okno. Psi niso kazali znakov vročinskega udara.  O  dogodku  je bil obveščen uradni veterinar, ki je prišel na kraj  in prevzel postopek. Odredil je začasen odvzem psov, ki so bili nastanjeni  v  azilni dom za domače živali. Veterinar bo tudi izrekel globo 800 evrov zaradi kršitve 3. odstavka 45. člena Zakona o zaščiti živali.

Za vsa obvestila občanov se PU Koper zahvaljuje, ob enem pa opozarja, da občani nimajo pravice slediti, ustavljati ali zadrževati oseb, ki so po njihovi oceni kršili zakonodajo glede varstva oz. zaščite živali.
To lahko po zakonu storijo le določene uradne osebe.

Poskrbite za ohladitev vaših ljubljenčkov

V teh vročih dneh poleg ljudi vročino težko prenašajo tudi hišni ljubljenčki, zato poskrbite, da ti bodo imeli na voljo vedno dovolj sveže pitne vode in jih skušajte zadrževati v senci. Tudi na sprehode svoje ljubljenčke v teh dneh vozite ob jutranjih ali večernih urah. Fizična aktivnost, ki jo predstavlja sprehod v vročini še dodatno obremenjuje domače živali, zato bodite pozorni na njihovo zasoplost. Predvsem psi odvečno vročino v telesu odvajajo prek gobca, zato je pasja zasoplost prvi znak pregretosti vašega štirinožnega ljubljenčka.

Psov tudi ne puščajte v zaprtih avtomobilih, saj je lahko že nekaj minut za psa v pregreti pločevini lahko usodnih.

Uredništvo