Ne objavljajte neprimernih fotografij na spletu, nad njimi za vedno izgubite nadzor

Fotografije: Pixabay

Zaščita na na spletu in z njo preprečitev posledic neustrezne in nepremišljene rabe interneta in pametnih naprav je izjemno pomembna. Dejstvo je, da neprimerne in intimne fotografije na spletu ostanejo za vedno, ko so enkrat objavljene nad njimi izgubimo nadzor. Naše policistke in policisti zato pozivajo otroke in mladostnike k varni in premišljeni rabi spleta in pametnih naprav. 

 

Policisti preventivno ponujajo nekaj koristnih nasvetov:

  • Na spletu ne razkrivajte svoje lokacije. Lahko se zgodi, da vas bo ob prihodu s križarjenja po Sredozemlju pričakalo izropano stanovanje. Vlomilcem ste namreč z objavami in fotografijami na družbenih omrežjih jasno povedali, kje se nahajate in koliko časa vas ne bo.
  • Ne objavljate ali pošiljajte fotografij, na katerih ste pomanjkljivo oblečeni in fotografij, ki razkrivajo vaše intimne dele. V trenutku, ko se taka fotografija znajde na spletu, nad njo za vedno izgubite nadzor.

Erotikk, Naken, Vann, Nettverk, Spray, Kroppen, Jente

  • Na spletu in družbenih omrežjih ne komunicirajte z ljudmi, ki jih v realnem svetu ne poznate. Hitro se lahko zgodi, da njihov namen ni zgolj prijateljstvo, temveč ta, da bi neizkušenega, naivnega in pozornosti željnega otroka izkoristili ali zlorabili za svoje zle namene. Svoj prosti čas raje preživite s svojimi pravimi prijatelji, na katere se lahko zanesete v realnem svetu.
  • Na spletu ne širite sovražnih vsebin. Tako kot se ne spodobi izrekati zmerljivk in žaljivk v realnem svetu, tako ni primerno širiti sovražnih zapisov in objav na spletu. Širjenje sovražnega govora na internetu je prav tako kaznivo, posledice pa so za žrtev zelo hude. Naj vam internet ne da občutka anonimnosti in vsemogočnosti. Ta občutek je lažen, posledice tako za storilca kot žrtev pa so še kako resnične.
  • Tako kot ščitite svojo kožo pred soncem, zaščitite tudi svoja gesla na družbenih omrežjih. Kot radi rečemo, za gesla velja podobno pravilo kot za spodnje perilo: pogosto ga menjujte, ne delite ga z nikomer in ga skrbno čuvajte pred očmi ostalih.

Media, Sosiale Medier, Apps, Sosiale Nettverk, Facebook

Na pomoč lahko pokličete policiste

O svojih spletnih aktivnostih ter pravilih na spletu se otroci oziroma mladostniki pogovorite s starši ali z drugo odraslo osebo. Če se znajdete v težavah, se lahko za vse nasvete obrnete na policiste na telefonski številki 113, z informacijami pa se lahko opremite tudi na spletni strani safe.si. Veliko preventivnih nasvetov in izobraževalnih vsebin vam je na voljo na spletni strani odklikni.si.

“Otroci – in zagotavljanje vaše varnosti na spletu ter v realnem življenju – ste vedno ena izmed prioritet našega dela. Ščiti vas veliko mednarodnih in domačih dokumentov, zaščita otrok pred spletnimi spolnimi zlorabami pa je tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Evropski uniji v letu 2021. To pomeni, da si bomo v tem času še bolj prizadevali za zaščito in identifikacijo žrtev teh kaznivih dejanj ter zoper storilce ustrezno ukrepali v skladu s svojimi pooblastili,” sporoča slovenska Policija.

Uredništvo