(Navodila) Tako lahko oddate podpis podpore referendumom

FOTO: Twitter (SDS)/Shutterstock

V največji opozicijski stranki SDS ostro nasprotujejo trem zakonom, ki povečujejo število ministrstev iz 17 na 20, podrejajo javni zavod RTV Slovenija vladajoči politiki in ukinjajo izvajanje dolgotrajne oskrbe. Iz tega razloga so s četrtkom pričeli z zbiranjem podpisov podpore za izvedbo referenduma. “Novele zakonov, ki prinašajo škodljive posledice za vse državljane Republike Slovenije, se lahko zavrne samo na referendumu,” ob tem sporočajo. 

 

Vlada uvaja nov organ upravljanja in nadzora RTV Slovenija, kar pomeni, da v njem ne bo več predstavnikov gledalcev in poslušalcev. S tem pa bodo v novem organu večinsko le še vladnim strankam naklonjeni posamezniki. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o dolgotrajni oskrbi ukinja rešitve, ki urejajo področje dolgotrajne oskrbe, z zagotavljanjem pogojev za dostopno, kakovostno in varno obravnavo odraslih oseb, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase. Povečanje števila ministrstev po Zakonu o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije pa pomeni višje stroške in breme za davkoplačevalke in davkoplačevalce. V SDS izpostavljajo, da omenjena novela dokazuje, da so za vlado Roberta Goloba prioriteta funkcionarski stolčki, saj želijo z večjim številom ministrstev, zagotoviti službe neizvoljenim politikom.

Navodila, kako oddati podpis podpore

1. Vsi, ki bi želeli oddati svoj podpis proti bohotenju birokracije, politizaciji RTVS in ukinitvi dolgotrajne oskrbe, lahko to storite tako, da obrazec osebno podpišete na upravni enoti. Za podpis podpore referenduma potrebujete obrazce, ki so dosegljivi s klikom na povezavo:

PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE– za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20 in zagotavlja neizvoljenim politikom funkcije (Obrazec je dostopen tukaj). Več podrobnosti o zakonu je na voljo tukaj.

PROTI POLITIZACIJI RTVS– za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki (Obrazec je dostopen tukaj). Več podrobnosti o zakonu najdete tukaj.

PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE– za referendum o zakonu, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe (Obrazec je dostopen tukaj). Več podrobnosti o zakonu je na voljo tukaj.

Na obrazcu nato s tiskanimi črkami izpolnite osebne podatke (ime in priimek, datum rojstva ter stalno prebivališče). Obrazec morate nujno podpisati šele na upravni enoti/krajevnem uradu pred uradno osebo. V primeru, da obrazca ne podpišete pred uradno osebo, bo vaš podpis neveljaven. Ob podpisu potrebujete tudi svojo veljavno javno listino (osebna izkaznica / potni list / vozniško dovoljenje / maloobmejna prepustnica / orožna listina). Predhodno naročanje na nobeni upravni enoti za ta namen ni potrebno.

Izpolnjen in na upravni enoti podpisan obrazec nato pošljite po pošti (naslov: Slovenska demokratska stranka, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana) ali pa ga pustite pri stojnici stranke SDS pred upravno enoto oziroma krajevnim uradom.

FOTO: Pixabay

2. Obrazec lahko podpišete elektronsko preko e-Uprave
Za podpis podpore preko e-Uprave je potrebno klikniti na spodnje povezave, ki vodijo neposredno na stran za podpis referendumske pobude. Pogoj za podpis preko e-Uprave pa je digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA CA, AC NLB in Halcom CA).

PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE – za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20n zagotavlja neizvoljenim politikom funkcije.

PROTI POLITIZACIJI RTV – za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki.

PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE– za referendum o zakonu, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe.

FOTO: iStock

3. Volivke in volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini brez digitalnega potrdila lahko svoj podpis oddajo na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Seznam predstavništev je dostopen tukaj.

Volivke in volivci v bolnišnicah, domovih za starejše občane ali zavodih za invalidne osebe brez digitalnega potrdila lahko referendumsko pobudo podpišejo pri posebej za to pooblaščeni osebi organa oziroma zavoda.

Bolni in invalidi, ki ne morete na upravno enoto in nimate digitalnega podpisa lahko zahtevo za obisk na domu upravni enoti sporočijo po telefonu ali preko elektronske pošte ali navadne pošte. V zahtevi je potrebno navesti svoje osebne podatke, naslov stalnega prebivališča, telefonsko številko, z navedbo, da se zaradi bolezni ali invalidnosti ne morete osebno zglasiti pred upravnim organom. Uradna oseba vas bo obiskala na zahtevo, invalidnosti ali bolezni ne rabite dokazovati. Upravni organ vas bo po telefonu obvestil o obisku uradne osebe na vašem domačem naslovu.

Podpis lahko oddate:

 • pred UE Izola, Cesta v Pregavor 3a
 • pred UE Koper, Piranska cesta 2

V času uradnih ur:

 • PONEDELJEK

  od 8:00 do 12:00

  od 13:00 do 15:00

 • TOREK

  od 8:00 do 12:00

  od 13:00 do 15:00

 • SREDA

  od 8:00 do 12:00

  od 13:00 do 18:00

 • ČETRTEK

  Zaprto

 • PETEK

  od 8:00 do 13:00

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač