Narodni dom v Pobegih odprl svoja vrata

Trak je prerezala predsednica KS Orjana Ugrin. Fotografije: MOK

V soboto so odprli prenovljen Narodni dom v Pobegih, za kar sta zaslužna tako koprska občina kot krajevna skupnost. Novo podobo v celoti pa bo dom dobil naslednje leto.

 

Simbol istrskega človeka

Prostovoljno in konzumno društvo Pobegi je Narodni dom vzpostavilo leta 1903, predvsem zaradi potreb po družabnem prostoru in aktivnosti tamkajšnjih prebivalcev. Od tedaj so se lastniki večkrat menjavali, končno pa se je dom znova vrnil v last krajevne skupnosti KS Pobegi – Čežarji. »Narodni dom je simbol istrskega človeka in domačinov, ki so se vsakodnevno borili za obstoj in z optimizmom zrli v prihodnost ter upali na boljši jutri. Istrski človek se ni predal, s svojo voljo in jasno vizijo je kljuboval težkim preizkušnjam in izzivom,« je ob odprtju doma izpostavila predsednica krajevne skupnosti Orjana Ugrin.

Odprtja enega najpomembnejših projektov v krajevni skupnosti se je udeležil tudi koprski župan Aleš Bržan.

Krajevna skupnost je lani prenovila in opremila pritličje doma, naslednje leto pa bo ob finančni pomoči občine zaključila obnovitvena dela v prvem nadstropju stavbe. MOK je sicer za njegovo obnovo že v preteklih letih namenil denar: za izvedbo nove notranje plošče in postavitev strehe ter obnovo fasade.

Občina bo v sklopu participativnega proračuna letos poskrbela tudi za izvedbo projekta Pobeški park, s katerim bo otrokom in mladostnikom zagotovila prostor za druženje.