Namesto da bi od Blaža Švaba terjali povračilo davkoplačevalskega denarja, mu je nacionalka dala novo oddajo

Melani Mekicar in Blaž Švab sta voditelja oddaje V petek zvečer. FOTO: RTV Slovenija, Adrian Pregelj

Voditelj Blaž Švab, režiser Marjan Kučej in voditelj Smiljan Greif so se podpisali pod televizijsko oddajo Slovenski pozdrav, za katero je sodišče po več letih pravdanja ugotovilo, da ni njihovo avtorsko delo, ampak je koncept oddaje Slovenski pozdrav ukraden glasbenikoma Nataliji Verboten in Dejanu Bojiču. Namesto tožbe oziroma zahtevka za povrnitev davkoplačevalskega denarja sta Švab in Kučej dobila novo televizijsko oddajo V petek zvečer.

 

 

Po poročanju Slovenskih novic smo davkoplačevalci zaradi kraje predloga oddaje Slovenski pozdrav, ki naj bi bila avtorsko delo Modrijana Blaža Švaba, Marjana Kučeja in Smiljana Greifa, odšteli preko 100 tisoč evrov odškodnine zakoncema Verboten – Bojič in sodne stroške. Poravnava med oškodovancema in televizijo je sicer tajna, a najmanj toliko naj bi nas stala kraja koncepta in dobrih sedem let sodnih postopkov. S tem, ko se je trojica podpisala pod oddajo, pa v vsaki pravni državi velja, da avtor prevzame odgovornost za zahtevke tretje osebe: tožbe, odškodnine in tako dalje. A nacionalna televizija ni ugotavljala odgovornosti za nastalo finančno škodo, ni terjala denarja, ki je šel iz žepa naročnikov in naročnic, ampak je Švabu in Kučeju namenila novo oddajo.

Švab naj za vsako oddajo V petek zvečer zaslužil do 1.100 evrov, od tega med 500 in 600 za voditeljstvo ostalo za redaktorstvo oddaje. Za 12 oddaj, tako televizijci za Slovenske novice, bo prejel kar 10.000 evrov in davek. Od oktobra 2013 do aprila letos so mu po podatkih erarja nakazali dobrih 193.000 evrov. Koliko zasluži režiser Kučej, časopis ne navaja, Švabova sovoditeljica Melani Mekicar pa dobi 400 evrov po oddaji. Za eno oddajo zapravijo 9.600 evrov, kar se jim “glede na zahtevnost žanra ne zdi veliko”.

Vprašanje, ki se postavlja je, zakaj RTV poleg več kot 2.000 zaposlenih najema zunanje sodelavce za izvedbo oddaje. Petkovo namreč po večini ustvarjajo zunanji sodelavci.

Kot smo neuradno izvedeli, pa naj bi se vedelo, da bo Blaž Švab novo oddajo dobil že v času, ko je nacionalna televizija uradno šele zbirala predloge za novo petkovo oddajo.

Uredništvo